fbpx

Kié a szemét?

Azáltal, hogy a szolgáltató a tulajdonjog megszerzésével hulladékbirtokossá válik, lényegében és gyakorlatilag saját magának végzi a szállítást. Akkor miért is mi fizetünk érte?

Miután feltettem a kérdést az előző írásomban, miszerint Miért kell fizetni? a társasházaknak az edényhasználat után, ha ilyen díjat a törvény nem ismer, feltennék még egy kérdést, egy olyan kérdést, amelyen első nekifutásra bizonyára sokan megütköznek. Pedig — gyanítom — igenis jogos a kérdés, ezért fel is teszem:

Miért kell fizetni egyáltalán magáért a szemétszállításért? Ugyanis a törvényt tanulmányozva, erős kétségeim támadtak az iránt, hogy a lakosságnak valóban lehet-e jogos fizetési kötelezettsége? Mindez az aggály azért merült fel bennem, mert a jelenleg hatályos 2012. évi CLXXXV. (hulladék) törvényben van egy olyan passzus, miszerint — idézem:

43. § (1) Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a közszolgáltató tulajdonába kerül.

Tehát már önmagában a hulladék kihelyezésével a szolgáltató úgy szerez tulajdonjogot a hulladék felett, hogy azért akár csak a kisujját is megmozdította volna. Innentől kezdve a törvény ereje folytán a szolgáltató válik hulladékbirtokossá.

Ezek után, azt hiszem, teljes joggal merül fel az emberben a kérdés: ha azzal, hogy én kiteszem az edényt az út szélére, és ezáltal a szemét automatikusan a szolgáltató tulajdonába megy át, akkor nekem mi közöm van ahhoz, hogy a szolgáltató a saját tulajdonát hogyan szállítja el? Miért vagyok felelős azért, hogy ha a szolgáltató tulajdonát képező hulladék közé valaki (bárki is) olyan egyéb szemetet szór bele? Miért is kellene nekem felelősséget vállalni a szolgáltató tulajdonát képező szeméttel szemben? Egyáltalán miért is kell nekem azért fizetnem a szolgáltató felé, hogy ők elszállítsák a saját tulajdonukat?

Azáltal, hogy a szolgáltató a tulajdonjog megszerzésével hulladékbirtokossá válik, lényegében és gyakorlatilag saját magának végzi a szállítást. Az ingatlanhasználók és ingatlantulajdonosok valójában a semmiért fizetnek, hiszen nem nekik végzik a szolgáltatást. Véleményem szerint: ha a hulladék kihelyezésével a tulajdonjogváltás miatt a továbbiakban nem rendelkezem a hulladék felett, akkor nem is veszem igénybe az elszállítással nyújtott szolgáltatást. Ezért nem biztos, hogy a szolgáltató jogszerűen fizetteti ki velem azt, amit valójában saját magának végez.

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a hatalom szerint Aki guberál, az lop is. Sőt! Börtön jár a kukázásért. Tessenek végiggondolni: pl. lomtalanításkor valaki véletlenül olyant is kidob, amit valójában nem akar. És csak akkor veszi észre a tévedését, amikor az edényét már kirakta az út szélére. Amikor vissza ki akarja venni a saját edényéből a nem szándékosan kidobott valamit, anélkül, hogy tisztában lenne vele, lopást követ el a szolgáltató kárára. Aminek akár büntetőjogi következménye is lehet rá nézve. Mert amikor meg akarja menteni a tévedésből kidobott értékét, az akkor már a szolgáltató tulajdonát képezi, és nem veheti vissza. Ezek után miért is kell fizetnem annak az elszállításáért, amelyhez akkor már semmi közöm?

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.kanizsahir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .