fbpx

Élőhely megőrzési projektet indít a nyíregyházi Lego-gyár

Őshonos növényfajokkal telepítenek be egy 26 hektáros területet a tavasszal átadott új nyíregyházi Lego-gyár területén, a kezdeményezés célja a térség egyedülálló, veszélyeztetett élővilágának megőrzése – tájékoztatta a világcég közleményben hétfőn az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai dolgozták ki azt a koncepciót, amely kivételes lehetőség az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolására.

A márciusban átadott új gyártóbázis területén a térségre jellemző ligetes homoki tölgyesek voltak kétszáz évvel ezelőtt. A nyílt, gyepekkel mozaikos homoki tölgyes mára az ország egyik legveszélyeztetettebb élőhelytípusa, ennek megmentését támogatja a kialakításra kerülő zöldfelület. Mivel ez idáig nem reprodukáltak még ilyen mértékben természetközeli ligetes gyepet, ezért a kezdeményezés tudományos, természetvédelmi és gyakorlati jelentősége kivételes – olvasható a közleményben.

A pusztai tölgyesek egyedülálló természeti értéket képviselnek: ehhez hasonló növénytársulás nincs Közép-Európában és a Kárpát-medencén kívül. Mivel pusztulásuk folyamatos, rendkívül veszélyeztetett élőhelynek számítanak csakúgy, mint a homoki tölgyesekkel mozaikot alkotó homoki sztyepprétek, amelyek nagy része szántóföldi hasznosítás miatt mára kipusztult.

A cég közleménye szerint a munkálatok első fázisa a fűfélék telepítése lesz, amely során máshol lekaszált őshonos növényeket hordtak fel az előkészített földterületre, hogy a szükséges magok a talajba kerülhessenek.

A fásítás a tervek szerint késő ősszel történik majd; sikeres telepítések esetén körülbelül öt év múlva válik majd önfenntartóvá a növénytársulás, amelyet a Lego gyár dolgozóival és látogatóival is szeretnének megismertetni. Ennek érdekében a gyár területén később szabadtéri bemutató és tanösvény kialakítását tervezik.

A dán világcég új nyíregyházi gyárának építése során nagy hangsúlyt fektetett az épületek energiahatékony működésére. Az energiatakarékos villamos- és világítási rendszerek, magas hőszigetelő épületelemek és a víztakarékos szaniterek automatizált formában valósultak meg az új gyárban.

A parkosított, zöld területeket esővízzel öntözik, így nagyjából 65 ezer köbméter ivóvizet takarítanak meg évente. A gyártás során keletkezett műanyag hulladék 98 százalékát helyben újrahasznosítják.

A világhírű játékkockákat gyártó dán Lego-csoport magántulajdonban lévő családi vállalkozás, amelynek Magyarországon egyedül Nyíregyházán van gyára. A 2008-ban alapított Lego Manufacturing Kft. jelenleg 1500 embert foglalkoztat.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .