fbpx

Hulladékégető a Vajdaságban?

Óbecse község elnöke, Vuk Radojević és Törökbecse község elnöke, Saša Šućurović protokollt írtak alá a szlovákiai Green Eko céggel abbéli szándékukról, hogy az egyik község területén hulladékégetőt építsenek – írja a www.mojbecej.rs.

Az üzem, amelyet felépítenének, eleget tenne a világszabványoknak, a hulladékégetés végterméke pedig az elektromos és hőenergia lenne. Óbecse községben folyamatban van a Botra hulladéklerakó szanálási projektumának lebonyolítása, amely komoly ökológiai problémát jelent, nemcsak Óbecse községnek, hanem az egész régiónak, mondta Radojević a megállapodás aláírása után Törökbecse község elnökének kabinetirodájában, és hozzáfűzte, hogy úgy hiszi, hogy ennek a projektumjavaslatnak a jelentőségét az egész nyilvánosság is fel fogja ismerni, mivel egyrészt a kommunális hulladék problémáját fogja megoldani, másrészt lehetőséget fog teremteni az elekromos és a hőenergia termelésére.

– Hiszem, hogy ezzel a protokollal, amelyet aláírtunk, jó alapot fogunk létrehozni a projektumjavaslat realizálásához. Hogy igen világosan fogjuk meghatározni az egymás közti kötelezettségeinket, a protokollt aláíró résztvevők egymás közti jogait. Meggyőződésem, hogy ez a biztos módja annak, hogy minőségi módon oldjuk meg a kommunális hulladék problémáját, amellyel Óbecse község és Törökbecse község is küzd. Meggyőződésem, hogy ennek a projektumnak a realizálásával mindhárom aláíró fél elégedett lesz, és hogy az elkövetkező időszakban megteszünk mindent, hogy ezt a projektumot realizáljuk. Šućurović kiemelte, hogy Törökbecse község komoly problémával küzd, mivel a helyi hulladéklerakókat idővel bezárják, és ezért a regionális hulladéklerakókra kell majd szállítani a hulladékot, ami kétszer annyiba kerülne.

– Kiemelném a Törökbecse község és Óbecse község közti jó együttműködést. Az első lépés az lesz, hogy elmegyünk Norvégiába, hogy megnézzük, hogyan funkcionál egy ilyen üzem. Itt megmutatkozik az egyik és a másik helybeli közösség felelőssége is. Annakidején Törökbecse község volt az első község Szerbiában, amely egy olyan külföldi kommunális közvállalattal kezdte meg az együttműködést, amely kiszállítja a hulladékot a településekről. Úgy gondolom, hogy ez egy ilyen hasonló első lépés lenne, de most Óbecse községgel együttműködve. Aktívan dolgozunk, és reménykedünk a sikerben. A pozsonyi székhelyű Green Eko egy hulladékkezelési problémákkal és a megújuló energiaforrások használatával foglalkozó cég és az említett projektum esélyes partnere. Csehországi és szlovákiai befektetők csoportja alkotja, amely hasonló projektumokat bonyolít Csehországban, Szlovákiában és a Balkánon. A technológiának, amellyel a hulladékot megsemmisítik, 45 éves hagyománya van. A világban 930 ilyen üzemet hoztak létre. A legtöbb az olyan észak-európai országokban van belőlük, mint Norvégia, Svédország, Dánia. Az üzemek eleget tesznek az összes európai uniós és amerikai szabványnak.

– Miután eljutottunk a megegyezésig és a projektum realizálására irányuló együttműködésről szóló szerződés aláírásáig, az építkezési engedély megszerzésétől az üzem beindításáig másfél évre lesz szükség. A célunk az, hogy a hulladéklerakók eltűnjenek, és hogy a hulladékot az elektromos energia termelésére használjuk fel – mondta Pavel Durčak, a Green Eko cég egyik tulajdonosa.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.mojbecej.rs

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .