fbpx

Nyáron még fontosabb tudni, mi kerülhet a zöldkukába

A nyári hónapokban megnövekszik a háztartásokban a biológiailag lebomló, komposztálható szerves hulladékok mennyisége.

Tapasztalat, hogy a nyári hónapokban jelentősen megnövekszik a háztartásokban a biológiailag lebomló, komposztálható szerves hulladékok mennyisége. A Gyulai Közüzemi Kft. a családi házaknál több mint 10 éve biztosítja heti egy alkalommal ügyfeleinek a szelektív zöldhulladék gyűjtését és szállítását.

Készül a gyulai zöldkomposzt. Fotó: Gyulai Közüzemi Kft.

Munkatársaink számtalan alkalommal találkoznak azonban olyan esetekkel, amikor a zöldkuka ürítésekor olyan hulladékot találnak a gyűjtőedényekben, amik nem oda valók. Egyes esetekben a nem kellő odafigyelés vagy a kevésbé környezettudatos gondolkodás az oka a nem odaillő hulladékok kukába kerülésének, de vannak olyan esetek is, amikor az ismeretek hiánya a tévedés oka. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy időről időre tájékoztassuk ügyfeleinket a helyes magatartásról. Komposztálható hulladéknak számít, tehát rakható a zöldkukába a tojáshéj, kávézacc, elszáradt szobanövényeink (természetesen cserép nélkül), teafilter, nyers konyhai növényi hulladékok, kerti hulladékok, papír (nem színes), haj és köröm. A növényevő állatok (hörcsög, nyúl, galamb) ürüléke és azok alma szintén tehető a zöldkukába.

Nem szabad a zöldkukába dobni az üveget, fémet, műanyagot (ezeket a város különböző pontjain található szelektív hulladékgyűjtő szigetekre kell elvinni), színes újságokat, pelenkát, csontokat, ételmaradékokat, húsevő állatok (kutya, macska, hüllők) ürülékét és azok almát. A konyhai főzőzsír és olaj maradéka szintén nem tehető a zöldkukába. Azokat a minden évben tavasszal és ősszel tartandó lomtalanítási akciók keretében lehet az előre kijelölt gyűjtőpontokon leadni ingyenesen.

A zöldkukába tehető hulladékok listája a teljesség igénye nélkül készült. Amennyiben valaki nem tudja eldönteni, hogy a keletkezett hulladék komposztálható, vagy sem, akkor kérje szakembereink segítségét, akik készséggel válaszolnak a feltett kérdéseikre.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.gyulaihirlap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .