fbpx

2 kukás rendszer indul a Vertikálnál

2014 augusztus 1-ével a Vertikál Nonprofit Zrt. első körben az alábbi 7 településen vezeti be a 2 kukás rendszert:

Alsónémedi, Iváncsa, Perkáta, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Szabadbattyán, Taksony

A VERTIKÁL Közszolgáltató Nonprofit Zrt. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fejlesztését tűzte ki célul annak érdekében, hogy a háztartásokban képződött hulladék mennyisége minél magasabb arányban hasznosításra kerüljön, csökkentve ezzel a lerakóba kerülő hulladékmennyiséget. Fejlesztési elképzelésük összhangban van a vonatkozó jogszabályokkal.

A hulladékgyűjtő edényzetekbe az eddig megszokott módon (1 kukás rendszer) kevert (biológiailag bomló és csomagolási hulladék) települési hulladék került gyűjtésre.

A lakosoknak a fejlesztés során ezen hulladékot a továbbiakban 2 felé szükséges gyűjteni (2 kukás rendszer).

  1. SÁRGA FEDELŰ EDÉNY: Az 1 db sárga fedelű INGYENESEN kiosztott edényzetbe kizárólagosan az alábbi tiszta, kimosott szelektív csomagolási hulladékok kerülhetnek:
  • műanyag (pl. PET palack, tejfölös-, joghurtos doboz, műanyag zacskó, fólia, raschel zsák, reklám táska, PP, HDPE jelzésű flakonok, egyéb kemény műanyagok LAPOSRA TAPOSVA);
  • papír (pl. újságpapír, szórólap, irodai papírhulladék, tiszta csomagolópapír);
  • Tetra-Pak italoskarton-dobozok (LAPOSRA TAPOSVA);
  • fém (alumíniumos italos doboz, alufólia, fém konzerves doboz);
  • porcelán (pl. törött tányér).

Amennyiben a sárga fedővel ellátott edényzet mérete nem elegendő az ingatlanon keletkező fentieknek megfelelő csomagolási hulladékoknak, úgy az az edényzet mellé további átlátszó zsákban is kihelyezhető. Az összegyűjtött csomagolási hulladék 2 hetente kerül ürítésre azon a napon, amikor a hagyományos edényzet ürítése is történik. A 2 kukás gyűjtés érdekében 2 hetente, 2 db hulladékgyűjtő gépjárművet indít a szolgáltató.

  1. JELENLEG IS HASZNÁLT EDÉNY: A biológiailag lebomló hulladék (fűnyesedék, lomb, kerti gyomok, konyhai maradék, egészségügyi hulladék) gyűjtése a jelenleg is használt edényzetben történik a bevett gyakorlat szerint, ezen biológiailag lebomló hulladék a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló edényzetbe NEM KEVERHETŐ. A fehér és színes üveg (pl. befőttes-, ásványvizes-, boros-, sörösüveg) gyűjtése hulladékgyűjtő szigeteken történik, kérjük az üveg hulladékokat ezen tárolókba helyezzék, ne a sárga fedelű edényzetbe.

A 2 kukás rendszer indulásával a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés (csomagolóanyag és zöldhulladék) megszűnik, a lomtalanítás változatlan formában működik a továbbiakban is.

A sárga fedelű edényzeteket az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. támogatásával „Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése a Vertikál Nonprofit Zrt-nél” címmel elnyert pályázat (Projekt azonosító száma: OHU-IFPR-2013-001/133/2014) keretében tudjuk ingyenesen biztosítani, az ingatlanhasználóknak ez további terhet nem jelent. fejlesztés mellett a szolgáltatás és a díjfizetés változatlan formában történik. A többlet hulladékszállítási költséget a cég finanszírozza.

A sárga fedővel ellátott edényzeteket az Önkormányzatok segítségével 2014. július hónapban juttatjuk el a lakosság részére.

Forrás: http://www.vertikalzrt.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .