fbpx

Műanyaghulladékot égető kiserőmű építéséről tartanak népszavazást

Műanyaghulladékot égető kiserőmű építéséről tartanak népszavazást augusztus 17-én a Tolna megyei Páriban – közölte a település független polgármestere az MTI-vel.

    Farkas Jánosné elmondta: a község határában úgynevezett degradációs kiserőművet tervez építeni a Pári Vagyonkezelő és Befektető Zrt., a népszavazást három önkormányzati képviselő kezdeményezte.
    A páriaknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: “Akarja-e ön, hogy Pári fejlődése, az itt élők munkahelyteremtése és a fiatalok helyben tartása érdekében (…) környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelelő, műanyag alapanyagú kiserőmű épüljön?”
    A 670 lakosú településen mintegy 500 választópolgár szavazhat a referendumon – közölte Budainé Vajk Ildikó, Pári jegyzője. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz.
    Gere Zoltán, az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő cég vezérigazgatója elmondta: az öt megawatt teljesítményű, évi 1200 tonna műanyaghulladékot feldolgozó kiserőmű és egy ahhoz kapcsolódó pelletüzem 5 milliárd forintos beruházással épülne meg, a projekthez egyelőre befektetőt keresnek. A két üzem összesen 100 embert foglalkoztatna.
    Az erőmű a műanyagot szénhidrogénné alakítja át, “kibocsátása az európai uniós értékek harmadát sem fogja elérni” – tette hozzá.
    Páriban 2012. márciusban hulladéklerakó-pontokról tartottak helyi népszavazást, amely 3 szavazat híján érvénytelen volt; a lerakókat az elutasító szavazatok nagy száma után nem építették meg.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .