fbpx

Bírságok bevezetését tervezik

A három hónapja tartó akció nyomán száz tonna alá csökkent a „kompromittált” újrahasznosítható hulladékmennyiség Nagyváradon. A házlakók szelektívebben gyűjtenek, mint a tömbházak lakói.

Egy egész konténernyi újrahasznosítható hulladék mehet kárba, ha nem odavaló szemét keveredik közé. A szelektív hulladékgyűjtésre irányuló kampány egyik eredménye az, hogy csökkent valamelyest ez a nem kívánt jelenség. Egy másik, hogy 15-ről 20 százalékra nőtt azoknak a házlakóknak a száma, akik szelektíven gyűjtenek. Egy kevéssel a tömbházakban lakók között is nőtt az arány, de még így is csak 12 százalék. Egyúttal az akció nyomán a havonta összegyűjtött újrahasznosítható hulladék mennyisége 130 tonnáról 170 tonnára nőtt.

Jutalmak, tanácsok

Az elmúlt három hónap során a RER Ecologic Service egy tájékoztató kampányt bonyolított le, melynek során szórólapokat osztogattak a váradiaknak, illetve megfigyelő akciók is zajlottak. A szórólapokhoz sárga, újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére alkalmas zsákot is mellékeltek, akikről pedig a megfigyelések során bebizonyosodott, hogy helyesen gyűjtik a hulladékot, kis ajándéktárgyakat – kulcstartókat, zseblámpákat – kaptak. A többieket pedig tanácsokkal látták el a RER alkalmazottai. Ilie Bolojan polgármester levélben gratulált azoknak, akikről bebizonyosodott, hogy sikerült rátérjenek a szelektív szemétgyűjtésre, s hamarosan minden váradi kap majd egy újabb levelet a polgármestertől, melyben felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, az akció folytatásáról tájékoztat és egyúttal bírságot helyez kilátásba azok számára, akik nem így gyűjtik a szemetet. Uniós elvárás ugyanis, hogy évről évre csökkenjen a szeméttelepre kerülő hulladék mennyisége, ez pedig csak úgy valósítható meg, ha egyre nagyobb arányban gyűjtenek szelektíven a lakosok.
Nem tudni még, mikortól bírságolják azokat, akik nem tartják be a szelektív gyűjtés szabályait. Egy olyan elképzelés is létezik, hogy a RER ne személyenkénti, hanem mennyiségtől függő összeget számoljon fel, így azok, akik nem gyűjtenek szelektíven, többet kell majd fizessenek. Ehhez viszont változniuk kell a vonatkozó törvényeknek. A bírságokat viszont ezt megelőzően is bevezethetik – így vagy úgy, a váradiaknak előbb utóbb drága lesz nem szelektíven gyűjteni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.erdon.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .