fbpx

6 milliárd forintos beruházásra készül a Graboplast

A speciális padlógyártás területén meghatározó Graboplast több mint 6 milliárd forintos beruházásra készül Tatabányán. A 2015-re megvalósuló fejlesztéssel a győri székhelyű vállalat olyan új technológiával készülő különleges padlóburkolók előállítására válik alkalmassá, melyek piaca tartósan 10 százalék feletti növekedést mutat. A Graboplast a beruházást részben uniós forrásból valósítja meg – írja a www.tozsdeforum.hu.

Uniós támogatást is kapnak

A Graboplast az elmúlt évtized során úgy alakította át működését, hogy mára a speciális padlógyártó piac egyik meghatározó európai szereplőjévé vált. A győri székhelyű, magyar tulajdonú vállalat a növekedés fokozása érdekében egy több mint 6 milliárd forintos beruházást készít elő tatabányai gyárában, melynek eredményeképpen a piaci átlagnál jóval nagyobb növekedésű termékcsoportok gyártását kezdheti meg a tervek szerint 2015 végén.

A beruházás részben egy 1,6 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg és a Graboplast menedzsmentje több más finanszírozási struktúrát is megvizsgál. A 2013-ban 16,9 milliárd forintos árbevételt és 650 millió forintos adózott eredményt elérő Graboplast a beruházás után két dinamikusan növekvő piacú termékcsoport, az LVT (Luxury Vinyl Tile) és az irányfüggetlen homogén padlók gyártásával további jelentős növekedésre számít. Az 50 munkahelyet teremtő beruházás után a Graboplast számára az új termékek komoly szinergiát jelentenek majd a jelenlegi termékportfólióval, így a speciális padlófelületek terén a vállalat még többféle termékkel láthatja el vevőit.

Fókuszban a környezettudatosság

Az LVT padlókat egy olyan új gyártási technológiával állítják majd elő, melynek köszönhetően a műanyag alapú felületek számos előnyös tulajdonság (például magas kopásállóság; víz-, folt- és vegyszerállóság; gyors és egyszerű installálás; könnyű javíthatóság) mellett valósághű (például kő, fa) megjelenésűek lehetnek. Az LVT padlókat elsősorban kereskedelmi létesítményekben (üzletek, bevásárlóközpontok), a vendéglátóiparban (éttermek), irodákban, középületekben, míg a fejlettebb országokban már lakossági területeken is alkalmazzák. A Graboplast számára a beruházás során a környezettudatos technológia alkalmazása kiemelten fontos, így a gyártás során keletkező hulladék nagy hányadát saját maga dolgozza fel, környezet- és költségkímélő módon.

A beruházásnak köszönhetően a Graboplast az irányfüggetlen homogén padlók előállítására is alkalmassá válik. Az ilyen padlók legfontosabb egyedi tulajdonsága, hogy teljes keresztmetszetükben (vastagság) azonos anyagúak és világszerte kedveltek többek között a versenyképes designjuknak, gazdaságos, irányfüggetlen fektetésüknek köszönhetően. Az LVT burkolatokhoz hasonló technológiával előállított homogén padlókat elsősorban az egészségügy és a középületek területén alkalmazzák.

Jancsó Péter, a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „A Graboplast padlóit jelenleg több mint 80 országban használják, melynek köszönhetően árbevételünk mintegy 90 százaléka az export piacokon keletkezik. Az új beruházással célunk, hogy folytassuk azt az utat, melyen az elmúlt évtized során elindultunk: a speciális padlógyártók meghatározó európai szereplőjeként tovább kívánjuk növelni piaci súlyunkat úgy, hogy az új padlótípusok területén átlag feletti növekedést tudjunk elérni.”

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.tozsdeforum.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .