fbpx

Optikai válogatómű épül a somi hulladéklerakón

Kevesebb lerakott vegyes hulladék egyenlő kisebb környezeti terhelés és alacsonyabb lakossági teher. Ezt a képletet valósítja meg a Somi Regionális Hulladékkezelő Telep területén megvalósuló fejlesztés, amely során a legkorszerűbb technológia alkalmazásával mechanikai hulladék előválogató üzem épül. 

A lakossági terhek terén a szemétszállítási díj jelentős tényezőnek számít, fontos szempont az árak kordában tartása. A vegyes hulladék ártalmatlanítását terhelő, úgynevezett lerakási adó jelenleg 6 ezer forint köbméterenként, néhány éven belül azonban a duplájára: 12 ezer forintra emelkedik. A lakossági terheket csak úgy lehet csökkenteni, ha a lehető legkevesebb vegyes hulladékot ártalmatlanítják a lerakóban, helyette a kukákba kerülő szemétből kiválogatják mindazt, ami valamilyen módon újrahasznosítható. Ezt a célt szolgálja annak a hulladék-előválogató műnek az üzembe állítása, amely Európa legkorszerűbb technológiájának felhasználásával képes a háztartásokból kikerülő hulladékból nagy mennyiségben kiválogatni az ismét felhasználható részeket.
A fejlesztés megvalósítására a Siófok gesztorságával működő, 38 tagot tömörítő Dél-balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közel 4 milliárd forintot nyert Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerében.  A KEOP-1.1.1/2F/09-11-2012-0006 azonosítószámú, „Dél-Balaton és Sióvölgy Nagytérségi Szilárdhulladék Kezelési Konzorcium működési területén a Somi Regionális Hulladékkezelő telep fejlesztése” című projekt keretében várhatóan egy év múlva kezd működni a 6 db hulladék előválogató gépsor. – Az elkészült műnek három fontos hatása lesz: további rezsicsökkentés lehetőségét alapozza meg, munkahelyeket teremt valamint óvja a Balaton környékének környezeti állapotát – mondta dr. Balázs Árpád, a fejlesztést megvalósító önkormányzati társulás elnöke, Siófok polgármestere.

A válogatóművek képesek arra, hogy különválogassák a szemetet és kiszűrjék belőle a vastartalmú és a vasat nem tartalmazó fémeket, a papírt illetve a különböző csomagolási technológiák során használt műanyagokat. Az intelligens, optikai érzékelővel ellátott berendezések hulladéktípusonként 8 különböző frakcióra bontják a somi telepre vegyesen érkező kommunális szemetet. Egy mágneses leválasztó segítségével elkülönülnek majd a fémek, de a hasznosítható papír és komposztálható anyagok is külön frakcióba kerülnek. A modern szerkezetek optikai érzékelője a műanyag hulladékok elválasztásáról gondoskodik, így elkülöníthető a zsugorfólia vagy a PET palack. A leginkább ismert, és a lakosság által is egyre inkább szelektíven gyűjtött papír, fém, üveg és műanyag hulladék mellett újdonságnak számít az energetikailag hasznosítható, erőművekben, cementgyárakban fűtőanyagként használható hulladékok körének elkülönítése. A válogatóművek a számítások szerint évente fejenként 56 kiló eltüzelhető anyag különválasztását és újrahasznosíthatóságát teszik lehetővé.

Az előválogatók 38 település 73 ezer lakosának hulladékát válogatják majd át, ami éves szinten mintegy 30-35 ezer tonna vegyes hulladékot jelent. A gépek munkába állításával a somi lerakóba kerülő hulladék 35 százaléka eladható anyaggá válik. Míg jelenleg egy ember egy év alatt termelt hulladékából csupán 32 kilogramm szemét hasznosul újra, addig ez a mennyiség a fejlesztést követően a jelenlegi mennyiség közel hétszeresére, azaz 211 kilóra növekszik. Ezzel párhuzamosan felére csökken a lerakóba kerülő vegyes hulladék mennyisége. Mindez a környezeti terhelés csökkentése mellett azért is fontos, mert 12-15 évvel később telik meg a Somi Nagytérségi Hulladékkezelő Telep.

A projekt keretében ötezer darab házi komposztáló, két öntömörítős hulladékgyűjtő jármű és egy homlokrakodó gép is beszerzésre kerül, s nem elhanyagolható az sem, hogy a fejlesztéssel 10-12 új munkahely létesül. Különösen fontos ez Som település számára, hiszen ahogy azt Lenkey Tibor, a település polgármestere elmondta: a nagytérségi hulladékkezelő központban sok helyi talált munkát már eddig is. Az ott foglalkoztatottak több mint fele a község lakója.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .