fbpx

4 milliárd dolláros hitelgarancia programot hirdetett meg az USA megújuló energetikai és energiahatékonysági projektek számára

Az Energetikai Minisztérium 4 milliárd dolláros kerettel újabb, tiszta energetikai technológiákat segítő, pályázható  hitelgarancia keretet hirdetett meg. Program újabb eleme az elnöki Éghajlati Akció Tervnek, amely a megújuló energetikai és energiahatékonysági technológiákba és projektekbe történő befektetéseket nem csak környezetvédelmi, hanem ellátás-biztonsági és munkahely-teremtési szempontból is kiemelten kezeli és támogatja. Az Energetikai Minisztérium így összesen 32 milliárd dollárnyi hitel-garancia kerettel támogatja a tiszta-energetikai fejlesztéseket.

Megújuló Energia és Energiahatékonysági Projekt Hitel-garancia pályázat olyan tiszta energetikai projekteket támogat, amelyek katalizálják a technológiai fejlődést, könnyen megismételhetőek, és piac-készek. Ez a kiírás tehát a meglévő technológiák elterjesztését segíti. Technológiai szempontból a felhívás nem zár ki semmilyen projektet, azonban a környezeti, ellátás-biztonsági, versenyképességi és munkahely-teremtési szempontok alapján öt területet kiemelten kezel.

  1. Fejlett hálózati integráció és tárolás: Ide tartozik minden olyan projekt, ami segíti a megújuló és decentralizált termelő-egységek hálózati integrációját és ezen keresztül penetrációját, tehát például megújulóknak energiatároló egységgel együtt történő hálózati integrációja, okos hálózatok, kereslet-menedzsment megoldások, mindenfajta energiatárolási megoldás, ami a megújulók elterjedését segítik pályázható.
  2. Bioüzemanyagok előállítása: Ide tartozik a nyers bioüzemanyag előállítás és finomítás, meglévő bioetanol üzemek továbbfejlesztése is. Érdekesség, hogy a közlekedési bioüzemanyagon belül a bio-kerozin előállítása kiemelt hangsúlyt kap.
  3. Hulladék alapú energiatermelés: Fő hangsúly a szerves hulladékok felhasználásán van (hulladéklerakók, mezőgazdasági melléktermékek, erdészeti melléktermékek együtt-tüzelése), és külön kategória a lakossági szilárd-hulladék villamosenergia-célú égetése.
  4. Működő villamosenergia termelő egységek továbbfejlesztése: Ezen kategória az össze technológia közül a vízenergia nagyobb arányú használatát (meglévő, ám áramot nem termelő gátak áramtermelésbe való bevonása, tehát nem új gát építés, valamint meglévő vízerőművek hatékonyságának növelése), valamint a meglévő szélturbinák fejlesztését, és fejlettebbekkel történő helyettesítését támogatja.
  5. Energiahatékonysági fejlesztés: A kategórián belül azon kívül, hogy mindenfajta háztartási, intézmény és piaci épület és folyamat energiahatékonysági fejlesztése támogatható, külön kategóriában szerepel a meglévő vagy működésből kivont  megújuló-energetikai projektek felélesztése, illetve fejlesztése, valamint az olyan nagy átviteli hálózati, a kicsi- és mikro-hálózati fejlesztések, amelyek a megszakításmentes szolgáltatást segítik elő.

Ezen programot az Energetikai Minisztériumon belül működő, kifejezetten a hitel-garancia programokat menedzselő Hitel Program Iroda (LPO: Load Programs Office) kezeli. A 4 milliárdos Megújuló Energia és Energiahatékonyság Hitel-garancia programmal az LPO tiszta-energetikai hitel-garancia  programokból álló portfóliója több mint 30 milliárd dollár kerettel működik. A másik két program a 2013-ban meghirdetett 8 milliárd dolláros fejlett fosszilis energia, valamint a 16 milliárd dolláros fejlett járműfejlesztési program.

Kapcsolódik:

A Megújuló Energia és Energiahatékonysági Projekt Hitel-grancia program felhívása:
http://energy.gov/sites/prod/files/2014/07/f17/Renewable Energy and Efficient Energy Projects Solicitation FINAL.pdf

Az LPO által 32 milliárd dollár értékben támogatott tiszta-energetikai projektek listája:
http://energy.gov/lpo/projects

Takács Gábor TéT attasé
New York

Forrás: http://www.nih.gov.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .