fbpx

Egy új eszköz napenergia segítségével 23 tonna szemetet képes eltávolítani a vízből naponta

A világ vizeinek szennyezése az egyik legkomolyabb kihívás, mellyel fajunk szembenéz, ezért több kreatív megoldásra lesz szükség annak érdekében, hogy megoldjuk ezt a problémát. Az emberek lassan a világ minden táján felismerik ennek a fontosságát, és keményen dolgoznak azon, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket arról, hogyan tisztítsák meg a folyókat és az óceánokat az óriási mennyiségű szeméttől – írja az ujvilagtudat.blogspot.hu.Az egyik erre a célra megalkotott eszközt jelenleg Baltimore-ban, Maryland-ben használják, mely egyike lehet azoknak a megoldásoknak, melyeket nagyobb léptékben is alkalmazni lehet. A készülék egy napelemes vízikerék, mely csatlakoztatva van egy szállítószalaghoz. A kerék egy “hulladék gereblyéző rendszer” sgítségével emeli ki a szemetet a vízből, amely az összegyűjtött hulladékot egy szállítószalagra továbbítja, majd egy nagy tárolóba kerül. Bár a rendszert a víz folyása látja e energiával, gyakorlatilag napelemes generátorokra is ráköthető, így más külső energiaforrást nem igényel, tehát önmaga sem szennyezi a környezetet.

Május 16-a és június 16-a között a vízi eszköz 46 tonna szemetet távolított el Baltimore kikötőjében, de úgy becsülik, ha olyan vizeken használják, ahol a szemét sűrűsége sokkal magasabb, akár napi 23 tonna szemét kiemelésére is képes.

Az eszközt két kutató fejlesztette ki, egyikük John Kellett a Clearwater Mills-től. A technológiát már 2008 óta fejlesztik, ami egy hosszú próbafolyamaton ment keresztül annak érdekében, hogy minél hatékonyabban működjön.

Az első hasonló szerkezetet olyanra tervezték, mint egy malomépület, majd három évig tesztelték, mielőtt 2011-ben eltávolították a vízből, mert nem tudott lépést tartani a szemét mennyiségével a kikötőben. Az új rendszert idén májusban telepítették, és az első próbán átesve közel 50 tonna hulladékot távolított el a kikötő vizéből.

Vannak, akik úgy becsülik, hogy a Baltimore Kikötőben 5 éven belül fürödni lehet, azonban a területen még mindig komoly problémát jelent a vegyi szennyezés, melyet ugyanúgy kezelni kell.

Az alábbi videó működés közben mutatja be a rendszer hatékonyságát.True Activist

A bejegyzés eredetiben itt olvasható: http://ujvilagtudat.blogspot.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .