fbpx

Döglött kutyák közt vitorlázhatnak majd a 2016-os riói olimpián

Ülőgarnitúra, televíziók, kutya tetemek hevernek a vitorlásversenyeknek kijelölt Guanabara-öbölben, melyet évek óta szemétlerakónak használnak, így elviselhetetlen kosz és bűz árad a környékről.

Nem mindennapi úszó objektumot kell ugyanis kerülgetni az öböl vizében.
Nem mindennapi úszó objektumot kell ugyanis kerülgetni az öböl vizében.

Sergio Moraes / Reuters

Képtelen Rio de Janeiro megtisztítani a vitorlásversenyeknek otthont adó Guanabara-öblöt. Az első hivatalos tesztekre vasárnap került sor a közel 400 méter magas Cukorsüveg-hegy hegy lábánál.

A sportolók aggodalmukat fejezték ki az állapotok miatt. Mint mondják, folyamatosan törmelékbe ütköztek: kutyatetemek, mérgező hulladék és kidobott bútorok úsznak ott, ahol 2016-ban a vitorlásoknak kellene majd.

A brazil média az utóbbi időben arról számolt be, hogy új helyszínt keresnek a regattáknak és a vitorlásversenyeknek, de a Rio de Janeiró-i olimpia szervezőbizottságának elnöke azt mondja, nincs B-tervük – írja a BBC.

A probléma nem újkeletű, Brazília olimpiai pályázatának egyik pontja éppen arről szólt, hogy megtisztítják a Guanabara-öböl vizét
A probléma nem újkeletű, Brazília olimpiai pályázatának egyik pontja éppen arről szólt, hogy megtisztítják a Guanabara-öböl vizét

Sergio Moraes / Reuters

“(…) Meg tudjuk erősíteni, hogy a víz biztonságos” – nyilatkozta a Rio 2016 szervező bizottság fenntarthatósági menedzsere.

Noha annak idején a város polgármestere azt ígérte, hogy az érintett vízfelületen nyolcvan százalékkal csökkentik a szennyeződést, Eduardo Silva júniusban elismerte, nem fogják tudni teljesíteni ezt.

“Megértjük a sportolók aggodalmát. Koncentrálni fogunk, hogy az öt vitorlásverseny területén a versenyzők semmilyen akadályba ne ütközzenek majd” – mondta Rodrigo Garcia, a riói olimpiai játékok sportigazgatója.

A Guanbara-öbölbe naponta többmillió liter kezeletlen szennyvíz ömlik, a helyet a helyiek is messziről kerülik.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://nol.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .