fbpx

Egybegyűjtve is van értelme

Nyíregyházán 2012-től megváltozott a szelektív hulladékgyűjtés rendje, amikortól is a Szabolcs-Szatmár – Bereg Megyei Szilárdhulladékgazdálkodási Program keretében megépítésre került az új hulladék válogató csarnok.  A csarnok eszközrendszerének köszönhetően lehetővé vált a papír és műanyaghulladékok körzetenként egy hulladékgyűjtő gépjárművel történő begyűjtése.

Ez a megoldás költséghatékonyabb és környezetkímélőbb az eddig megszokott rendszertől. Hiszen nem két járat gyűjti a szelektív anyagokat, hanem egy. A hulladékok válogatása  pedig  mindenképpen szükséges, mivel sajnos sok esetben olyan anyag is kerül a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe, amelynek nem ott a helye.

A kertes házakban élők ezt már megszokhatták, hiszen ott már két éve egy napon egy járattal gyűjtjük be a szelektív hulladékot.

A tömbházas városrészeken élők a zöldszigetek konténereibe helyezhetik el a különválogatott hulladék anyagokat. Hosszú éveken át megszokássá vált, hogy a sárga színű konténerbe a műanyag,- fém és italoskarton hulladék kerül, a kékbe pedig a papír, amin változtatni, az edényeket lecserélni nem ésszerű megoldás. A szelektálás a továbbiakban is alapvető fontosságú, viszont az, hogy a papír nem a kék konténerbe kerül hanem a sárgába, nem okoz gondot, mivel a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban alaposan átválogatásra kerül a beszállított szelektív hulladék.

Jogos lenne az a felvetés is, miszerint így a Hulladékudvarokban sincs jelentősége a hulladékok szelektálásának. Mivel a Hulladékudvarok felügyelettel ellátott területek az ott dolgozó kollégák rögtön meg tudnak győződni a helyes hulladékkezelésről, így az onnan beszállított edények tisztán azt a hulladékot tartalmazzák, aminek a gyűjtésére szolgálnak, így tartalmukat szükségtelen szelektálni.

A tömör lényeg: szelektíven gyűjteni a hulladékot igenis megéri és szükséges, mint ahogy a színes konténereket használni is az. Viszont a mostani gyakorlat enged annyi rugalmasságot, hogy a papír és műanyag hulladék egymással keveredhet.

A tömbházas városrészeken élőket, az egybegyűjtés lehetőségéről, a szelektív hulladékgyűjtő konténerekre készülő matricák fogják tájékoztatni, amelyek gyártása folyamatban van.

Forrás: http://www.thgkft.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .