fbpx

A média nagy hatalom – eltűnik a szeméthalom!

A média nagy hatalom – eltűnik a szeméthalom!

Néhány nap telt el azóta, hogy megszellőztettük a hetek óta gyűlő veszprémi szeméthegy ügyét, s alig néhány óra azóta, hogy kamerával vonultunk ki a Stadion utcába, máris megérkezett a közüzemi szolgáltató daráló autója és felszámolta a már patkányok által is előszeretettel látogatott gigantikus kupacot.

Veszprém egyetemi városrészében, egész pontosan a Stadion utca 10-es szám előtt, lakótömbök tövében, szemben az élelmiszerüzlettel és vagy száz méterre az óvodától, hetek óta gyűlt a lom, és ilyen-olyan szemét, anélkül, hogy bármi érdemi lépés történt volna. Elég nehéz beazonosítani mikor kezdődött az ügy. Egy helyi közös-képviselő szerint három hete, több lakó szerint már egy hónapja került ki az első kanapé. Egyetemisták tették ki a fa alá, és itt iddogáltak esténként, aztán a kanapé mellett egyszer csak kinőtt két fotel, egy matrac, és így tovább. Napról napra nagyobb lett a szemét halom, a lakók pedig egyre dühösebbek lettek, mind hiába.

– Ott tartunk, hogy a város többi pontjáról is idehordják a szemetet. A minap egy nő állt meg itt fekete Mercédesszel. Kinyitotta a csomagtartót, elővett egy rozoga széket és rádobta a kupac tetejére. Én szóltam rá, hogy vagy megfogja és visszateszi oda, ahonnan elővette, vagy én teszem vissza, de azt nem köszöni meg…

Eszünkbe jutott már az is, hogy felpakoljuk egy teherautóra és kiborítjuk a polgármesteri hivatal elé, majd akkor törődnek vele, amíg mi szagoljuk és szenvedjük, addig nem – mondta stábunknak még a délelőtti órákban Risztics Krisztina.

Az asszony már az unokájával sem mer erre sétálni, inkább két utcát kerülnek, amióta ugyanis patkányt láttak a szeméthegynél a fertőzésektől is tartanak.

Szűcs Mihály a szomszédos két lakótömb közös-képviselője teljesen tehetetlennek érzi magát. Állítja, naponta szól be a közüzemi szolgáltatóhoz és már a városrész önkormányzati képviselőjével is felvette a kapcsolatot. Eredménytelenül (legalább is mostanáig)…

– Mivel már a járdát is elfoglalja a szemét, és napról napra csak gyarapodik, nagy esőzések után rothad az egész, és szagolhatjuk a bűzét, már arra is gondoltam, hogy a saját költségemen vitetem el. Hívtam is konténerautót, megnézték a kupacot és elmentek. Közölték, mivel többféle hulladék van a kupacban nem pakolhatják fel és vihetik el, ennél sokkal bonyolultabb lesz felszámolni a hegyet – panaszolta a férfi.

És valóban, mi is felfedeztünk itt sok mindent: építési törmeléket, autó gumikat, háztartási hulladékot, vegyszeres flakont, vödrökbe száradt maradék festéket, régi flopy lemezt, törött műanyag darabokat, ruhát, cipőt, matracot és egyéb bútordarabokat, még üres tejes dobozokat is. A szagokból ítélve többféle élelmiszer rothadhat a kupac alatt, aminek a leve is kifolyt már itt-ott.

Megkerestük a VKSZ Zrt.-t, hogy megtudjuk, mi a tervük a szemétheggyel, de elsőre eléggé lelombozó választ kaptunk. Gönczi Zoltán hulladékgazdálkodási koordinátor azt mondta, addig biztosan nem viszik el a szemetet, amíg nem kapnak rá utasítást az önkormányzattól és nincs meg a költségviselő, vagyis nem tudni, ki fogja kifizetni a tetemes számlát. A szakember megerősítette, több hetes problémáról van szó, melynek kezelése nem olyan egyszerű, főleg akkor, ha többféle hulladékból áll a halom, ugyanis csak a lomot szállítják el. Ha vegyes a kupac, akkor először külön kell válogatni a hulladéktípusokat és mindegyiket a szabályoknak megfelelően kezelni. Mindez a költségeket is megsokszorozza.

– Mi azt a tájékoztatást kaptuk az önkormányzat illetékeseitől, hogy vizsgálják az ügyet és értesítenek bennünket, ha megkezdhető az illegálisan elhelyezett szeméthalom felszámolása – mondta Gönczi Zoltán.

Órákon át üldöztük az önkormányzat illetékeseit, a Városüzemeltetési Irodán és a központi telefonszámokon is. Már majdnem feladtuk, amikor kiderült, Károlyi Zoltán csoportvezető a helyszínen van és éppen a szeméthegyet darálják.

Csodák csodája, fél, legfeljebb egy óra alatt megoldódott a hetek óta húzódó, minden erőt meghaladó feladat. De legalább megoldódott. Saját szemünkkel láthattuk, hogy két VKSZ alkalmazott elegendő volt, hogy kiválogassa a kupacból a nem bedarálható festékes vödröket, autó gumikat. Majd 15-20 perc, hogy az egész hegy eltűnjön mint a kámfor.

Károlyi Zoltán azt mondta, nem az önkormányzat fogja fizetni a költségeket és nem is várható el, hogy a többi lakó által befizetett adóból, szemétszállítási díjból finanszírozzák mindezt. – A megfelelő módszerekkel, fotók és rendszámok alapján be fogjuk azonosítani azokat a személyeket akik ide illegálisan hulladékot elhelyeztek és át fogjuk rájuk terhelni a teljes költséget – fogalmazott a Városüzemeltetési Iroda csoportvezetője.

Szerintem:

Szerintem elképesztő, hogy hetekig gyűlhet, rothadhat, bűzölöghet egy ilyen ocsmány szeméthegy egy lakóövezetben. Idős, nyugdíjas emberek, vagy épp kisgyermekes családok ablaka alatt, akik nem tehetnek mást mint zsörtölődnek, hívogatják a VKSZ-t, az önkormányzatot, hiába, mert nincs meg a tettes! Talán őrizniük kellett volna a kupacot, hogy lefotózzanak minden egyes szemetelőt, akivel ki lehet fizettetni az elszállítás költségeit? Vagy ha nincs meg a tettes a nyári kánikulában meddig maradhatott volna ott a szeméthegy, ha nincs médiafelhajtás?!?!Őszintén remélem, megtalálják az összes terheltet, aki ahelyett, hogy elsétált volna a szemetével a gyűjtőszigetig, vagy a lomjáért ingyenesen konténert hívott volna, inkább kivitte a zöld gyepre mások orra alá. Bízom abban is, hogy nem csak az elszállítást fizettetik ki velük, hanem tetemes büntetést kapnak a nyakukba. Esetleg társadalmi munkában velük számoltatnám fel a következő ilyen szeméthegyet… Szégyelljék magukat de mélységesen, ahogy azok is, akik azt hitték, ez az óriás kupac majd felszívódik magától és heteken át tologatták a fél óra alatt elintézhető ügyet. Végül is, nem ők laknak mellette … ráér az, amíg minden illetékes kinyaralja magát …

Bár még csak véletlenül sem gondoljuk, hogy azért sikerült hirtelen ilyen gyorsan megoldani a problémát, mert a média is beszált a történetbe és a veszprémi szeméthegyet az egyik nagy híradóban egy ország megnézheti, azért kedves olvasóink, ha gondolják, legközelebb is nekünk szóljanak, amikor a hivatalos utakon elakadtak …

 A cikk eredetiben itt olvasható: http://omegahirek.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .