fbpx

Előre lépjünk és ne vissza a szelektív hulladék gyűjtésben!

Dunaharaszti 112 millió forintot nyert az „Elkülönített hulladékgyűjtés fejlesztése” pályázaton, amelynek keretében minden háztartás két szelektív gyűjtő edényt kap térítésmentesen. Ez jelentős fejlődés lesz Dunaharasztin a hulladékgazdálkodásban, és egyben alkalmat nyújt arra, hogy megvizsgáljuk a szelektív gyűjtés rendszerét, és kísérletet tegyünk az éveken keresztül alkalmazott módszer visszaállítására. Röviden összefoglalom a probléma lényegét.

Azt gondolom, Dunaharaszti élen járt akkor, amikor bevezette a házhoz menő hulladékgyűjtést. Ennek keretében a műanyag hulladékot és az üveget külön-külön zsákokban, míg a papírt kötegelve, kéthetente elszállították.
Ez kiválóan működött, kb. egy évvel ezelőttig, amikor is változás állt be e gyűjtés rendszerében. Innentől kezdve csak a PET palack volt műanyag, a kitisztított mosószeres doboz már nem számított annak. Csak az újságpapír számított papírhulladéknak, a kartondoboz vagy a tetrapackos doboz már nem. Ez pedig jelentős visszalépést jelent az eredeti állapothoz képest.
Azt gondolom, hogy ha nálunk már ilyen fejlettségi szinten van a házhoz menő szelektív gyűjtés, akkor ebből nem szabadna visszalépni. Meg kell oldani, hogy valamilyen módon az ebből kimaradó szelektív hulladékot is begyűjtsük, beleértve a fém dobozokat is.
Nyílván az nehezen megoldható, hogy minden egyes fajta anyagnak háztartásonként külön gyűjtője legyen, de talán lehetne kombinált megoldásokat alkalmazni. Az összegyűjtött műanyagot az önkormányzat olyan helyre vigye, ahol nem csak a fújt PET palackot veszik át, hanem a ragasztott mosószereset is. Olyan helyre vigye a papír hulladékot, ahol nem csak az újságot veszik át, mint papírt, hanem a kartont és az egyéb papír hulladékot is. Ha már szelektívezünk, akkor megoldást kell találni a fémhulladék (konzervdoboz, sörös doboz) összegyűjtésére, amely viszonylag kis mennyiségben képződik a háztartásokban. Például Budapesten, a VI. kerületben az összes műanyag hulladékot együtt gyűjtik a fémhulladékkal, és utólagosan kerülnek szétválogatásra. A képviselő-testületnek abban sikerült megállapodnia, hogy megvizsgálja a szétválogatásnak a költségvonzatát. Ha ez elkészült, akkor akár a közmunkaprogram keretében, akár saját költségvetési forrásból megoldható, hogy itt helyben legyen elvégezve. Illetve a legegyszerűbb az lenne, ha olyan helyre lenne elszállítva, ahol ezt a válogatást az átvevő végzi el.

Forrás: http://dunaharasztima.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .