fbpx

Hulladékfeldolgozó épülhet Békéscsabán

Egy uniós pályázatnak és az állami támogatásnak köszönhetően jövő év nyarára elkészülhet egy korszerű hulladékfeldolgozó üzem Békéscsabán. Nyolcvanhat településről érkezhet majd ide a szemét, melynek 90 százalékát újrahasznosítják.

A hulladékok több mint 90 százalékát újrahasznosítják               (fotónk illusztráció)

Korunk embere fogyasztói társadalomban él. Ezzel együtt, illetve ennek mellékhatásaként rengeteg hulladék képződik. Mindamellett, hogy ökológiai lábnyomot hagyunk vele Földünkön, sok erőforrást emészt fel a szemét kezelése. Mindennapjaink során egyre inkább terjed az a nézet, hogy a legtöbb hulladékként kezelt anyagra nem egyszerűen szemétként, hanem másodnyersanyagként gondoljunk. E szemlélet alapja, hogy az addig megsemmisítésre ítélt anyagokat ismételten feldolgozzuk, és újra hasznos terméket készítsünk ezekből. A hulladék szelektív gyűjtése járható út, de egyelőre a háztartások csak igen kis hányada képes ezzel a feladattal megbirkózni, ezért úttörő feladata van a modern hulladékfeldolgozó üzemeknek. A legfontosabb kihívás az, hogy a telepített feldolgozó üzemek minél nagyobb százalékban adják vissza nyersanyag formájában az általunk termelt hulladékot. Ez lehet újrahasznosítható vas, alumínium, papír, csomagoló anyag, PET vagy akár fűtőanyag is. Cél, hogy az előállított végtermék egy olyan folyamat során váljon újrahasznosítható nyersanyaggá vagy felhasználható energiává, amely a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelel.

– A tervek szerint Békéscsabán épülő hulladékfeldolgozó üzem Európai Uniós és hazai forrásból (85-15 százalék) valósulhat meg, melynek teljes bekerülési költsége 5 milliárd forint. A beruházás 2015. június 30-ára valósulhat meg, ezután jöhet a próbaüzem, s „élesben” várhatóan 2015 őszén, 2016 elején indulhat be a működés. A terepmunkák a napokban már megkezdődhetnek. A válogatómű kapacitása: minimum 120 000 tonna/év, vagyis 480 tonna/nap. Az üzem a tervek szerint közel harminc embernek ad munkát – tudtuk meg Hanó Miklóstól. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester elmondta, összesen 86 településről érkezik majd ide a hulladék. A békéscsabai körzetből: békési kistérség, békéscsabai kistérség, gyulai kistérség, mezőkovácsházi kistérség, sarkadi kistérség, szarvasi kistérség, szeghalmi kistérség; a hódmezővásárhelyi körzetből: hódmezővásárhelyi kistérség, csongrádi kistérség, makói kistérség, orosházi kistérség tartozik ide.
Az üzemben különböző válogató részegységeken keresztül válogatják majd át a hulladékot, ilyen például a különböző lyukmérettel ellátott rosta, flip-flop rosta, mágneses leválasztó, örvényáramú szeparátor, ballisztikus szeparátor .
Hanó Miklós kiemelte: – Ha megvalósul a beruházás a keletkező hulladékok több mint 90 százalékát újrahasznosítják, másodnyersanyagként használják fel, melynek köszönhetően csökken a hulladékkörforgásba bekerülő új nyersanyagok mennyisége. A keletkező szerves hulladékok, kerti hulladékok komposztálásával értékes termőtalaj kiegészítő, magas szerves anyag tartalmú komposzt állítható elő.

Gajdács Emese

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.csabaimerleg.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .