fbpx

Fejlesztik a hulladékgyűjtési és -hasznosítási rendszert a Homokhátságon

Uniós támogatással mintegy 5 milliárd forintból fejlesztik a hulladékgyűjtési és -hasznosítási rendszert a Homokhátságon, a környezetvédelmi beruházás Csongrád, Bács-Kiskun és Baranya megye 82 településén 300 ezer embert érint – közölte Gyovai Gáspár, a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke hétfőn Felgyőn.

A beruházás költségeiből több mint 4,5 milliárd forintot európai uniós és hazai támogatás fedez – mondta a politikus a felgyői regionális hulladékkezelési központ bővítésének alapkőletételekor tartott sajtótájékoztatón.

Gyovai Gáspár hangsúlyozta, a kormány önerőpótló támogatásának köszönhetően az érintett települések által biztosított önerő 150 millió forint, ami töredéke a projekt tervezésekor számított 900 millió forintos összegnek.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tíz évben a térségben az önkormányzatok összefogásával alakították ki a hulladékgazdálkodási rendszert: hulladéklerakók, válogatók és komposztáló készültek el. Néhány éve azonban a rendszer továbbfejlesztése vált szükségessé, részben azért, mert a szigorodó előírásoknak megfelelően csökkenteni kell a lerakóba kerülő szerves anyag mennyiségét.

A tervek szerint 2015 tavaszára befejeződő fejlesztés során Baja, Csongrád, Kalocsa, Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas már meglévő hulladékudvarain újrahasznosító központokat alakítanak ki. A környezetvédelmi beruházás részeként fejlesztik a térség három nagy hulladéktelepét Felgyő mellett Vaskúton és Kiskunhalason: csurgalékvíz gyűjtő rendszereket alakítanak ki, új mechanikai-biológiai hulladékkezelő csarnokok épülnek és a hulladékhasznosításának arányát növelő új technológiákat vezetnek be. A régióban hat új házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő járművet, három új zöldhulladék-gyűjtő járművet, valamint három konténerszállító járművet állítanak üzembe. A kétezer fő alatti településeken pedig kiosztanak a lakosságnak 10 ezer házi komposztálóedényt – ismertette Gyovai Gáspár.

A járművek szállítója a Volvo Hungária Kft., a felgyői és vaskúti beruházás kivitelezője a Strabag Zrt., a kiskunhalasi fejlesztést pedig a Közgép Zrt. és a Design Kft. alkotta Bucka Konzorcium valósítja meg.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .