fbpx

Biogázzal termelne egy falunyi áramot a szegedi hulladéklerakó

Megkezdődött a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. biogáz erőművének építése. A tervek szerint a szeméttelepen lerakott hulladékból nyerik ki a gázt, amiből egy kisebb falu ellátására elegendő villamos energiát termelnek. Ugyanakkor nem ez az egyetlen energetikai beruházás, jelenleg ugyanis közbeszerzés alatt áll egy napelempark-beruházás is, a tervek szerint így több száz négyzetméternyi tetőre telepítenek majd áramtermelő eszközöket – írja a szegedcafe.hu.

“A cég filozófiája, hogy minél kevésbé aknázzuk ki nem fenntartható módon a természet értékeit. Több olyan megújuló energiaforrás is van, amit korábban nem aknáztunk ki, mint például a telepen képződő biogáz, vagy a napenergia” – árulta el a Rádió 88-nak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég nemrég pályázatot nyert egy napelemes rendszer kialakítására, melynek köszönhetően a központi hulladéklerakó telep összes hangárjának tetejét napelemekkel telepítik be. Itt több száz négyzetméterről van szó, így igen jelentős mennyiségű elektromos áram termelődhet a tetőkön. Jelenleg a közbeszerzési eljárásra érkezett pályázatok értékelése előtt áll a szakma, így a beruházás csak ezután kezdődhet meg, ám az már biztos: a szolgáltató zöldáram egységáron veszi majd át az elektromos áramot, az ebből keletkező forrásból pedig további fejlesztéseket tervez a cég. Mindezek mellett a biogázból is jelentős mennyiségű energiát nyerhet ki a cég.

140818_szemet

“Két éve felmérték, hogy a spontán biogáz-termelődés hogyan megy végbe, milyen tételek vannak és mekkora mennyiségről lehet szó. Kiderült, hogy a 10 évvel ezelőtti becsléshez képest tízszeres mennyiségű biogáz-tartalom rejlik a szeméttelep testében, amit a mai technikai adottságokkal már ki lehet nyerni. Ennek igen magas a metántartalma, ezért gázmotorokban elégetve villamosenergiát termelhetünk vele” – hangsúlyozta Makrai László.

A biogáz-hasznosításhoz tartozó beruházás már előrehaladott állapotban van: a közbeszerzési eljárást nyert cég jelenleg is végzi a munkákat, az induláskor pedig nagyjából egy kisebb falunyi árammennyiség lesz, amit átvesz a szolgáltató. A cégnél mindezek után körülbelül egy 1,5 megawattnyi hőenergia marad – hogy ezt hogyan tudják majd kiaknázni, arra jelenleg már készítik a terveket.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://szegedcafe.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .