fbpx

Rákkeltő dioxinok szennyezik a mezőgazdasági termékeinket?

Hazánkban rendkívül elterjedt a műanyagok és egyéb hulladékok elégetése a háztartásokban és nyílt téren is. Az ebből  származó egészségkárosító anyagok leülepednek a növényekre és így bekerülhetnek az élelmiszereinkbe. Bár a káros hatást sok esetben nehéz igazolni, már akkor is súlyos versenyhátrányba kerülhet a hazai mezőgazdaság, ha – esetleg rossz szándékkal – elterjed a hazai és külföldi fogyasztók körében, hogy rendkívül mérgező anyagok lehetnek a Magyarországon előállított élelmiszerekben. Erre figyelmeztette Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert levelében a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet hatékony kormányzati lépéseket sürget az illegális égetések visszaszorítására. Egyúttal megkérdezte a minisztert, mennyire látják súlyosnak a helyzetet.
A Levegő Munkacsoport kérdésére válaszolva a tárca Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya az alábbi állásfoglalást adta:

„Élelmiszer- és takarmánybiztonsági szempontok alapján messzemenően kívánatos az illegális hulladékégetés visszaszorítása és ezért támogatjuk az erre irányuló törekvéseket. Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeit a Bizottság 1881/2006/EK rendelete tartalmazza, így a dioxinok és a dioxinszerű PCB-k felső határértékeit is. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendszeres monitoring vizsgálatokat végez mind az élelmiszerekben, mind a takarmányokban, többek között a különféle kémiai szennyezőanyagok felderítése érdekében. Nincs tudomásunk róla, hogy hazai szinten az élelmiszerek és a takarmányok szintjén megmutatkozott volna a probléma, az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszere, a RASFF adatbázisa sem tartalmaz dioxinok vagy dioxinszerű PCB-k miatt kifogásolt, Magyarországról származó élelmiszert vagy takarmányt. Ahhoz azonban, hogy ez a kedvező állapot fennmaradjon, szükséges megtenni a megfelelő intézkedéseket, köztük az illegális hulladékégetés visszaszorítását.”

A Levegő Munkacsoport levele itt tölthető le.

Forrás: http://www.levego.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .