fbpx

Ki a gazdája a magyar atomhulladéknak?

Egyre átláthatatlanabb, hogy mi történik a paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemekkel. Nemrég azokat az orosz-ukrán katonai konfliktus ellenére Oroszországba szállították, ám nem kizárt, hogy egy része hamarosan újra Magyarországon lesz, mivel egyre több információ utal arra, hogy a kiszállítás nem volt szabályos. Az LMP a helyzet tisztázása érdekében írásbeli kérdéssel fordult Seszták Miklóshoz.
Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság nem kapta meg a kiszállításra és a kinti feldolgozásra vonatkozó szerződéseket, ami ellentétes az Euratom Szerződés előírásaival, a Majak Nukleárishulladék-feldolgozó pedig nem rendelkezik a szükséges uniós minősítéssel, így ott a feldolgozás módja sem felelhet meg az EU-normáknak. Ilyen körülmények között a nukleáris hulladékra vonatkozó, a magyar államot terhelő felelősség végleges átadása nem lehetséges. Szél Bernadett azt kéri a minisztertől, nyilatkozzon róla, jelen állás szerint ki a tulajdonosa a Majakba szállított üzemanyag-kazettáknak és van-e kötelezettsége a magyar államnak a feldolgozási folyamat során keletkező hulladék visszafogadására. Ha ugyanis a hulladék tulajdonjoga átszállt Oroszországra, akkor ezzel a magyar állam megsértette az Euratom szerződést, ha nem, akkor vissza kell vennünk a feldolgozás során képződő hulladékmennyiséget. Az LMP szerint egy átláthatóan működő, demokratikus államban mindezt a kiszállítás előtt tisztázni kellett volna.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke 
Kiadó: LMP parlamenti frakciója

Forrás: os.mti.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .