fbpx

Fónagy János: kulcskérdés a megújuló energiák felhasználásának növelése Magyarországon

Magyarország versenyképessége és energiabiztonsága szempontjából kulcskérdés, milyen mértékben sikerül kiaknázni a megújuló forrásokban rejlő lehetőségeket – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. békési telephelyén épült biogáz üzemének ünnepélyes átadásán.

    Fónagy János kiemelte: az EU előírásai szerint Magyarországnak 2020-ra 13 százalékra kell növelnie a megújuló energiaforrások felhasználási arányát az ország teljes energiafogyasztásán belül. Magyarország ezt a célt közel 15 százalékra tudja teljesíteni a kormány energiapolitikai intézkedéseinek köszönhetően.
    Az államtitkár elmondta: Magyarország a 2007-2010 EU fejlesztési periodikában biogáz üzemek építésére 11,4 milliárd forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást hívhatott le, a beruházási költségek összege meghaladta a 23 milliárd forintot. Magyarországon az elmúlt évtizedben kiugró növekedés figyelhető meg a bioenergiák hasznosításában. Az eredmény a megfontolt hazai támogatási környezetnek és a kötelező átvételi rendszernek köszönhető.  
    Fónagy János elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium célja lendületbe hozni a hazai vállalkozásokat a most induló támogatási időszak alatt. Kiemelkedő a kis- és a közepes vállalkozások nemzetgazdasági szerepe, a munkavállalóknak több mint 73 százalékát foglalkoztatják és mintegy két millió embernek adnak munkát. A hazai vállalkozások stabilitása és eredményes működése fontos feltétele, hogy bővüljön a foglalkoztatás, növekedjen a költségvetési befizetések összege. Magyarország 2014-2020 között a lehívható EU-támogatások hatvan százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja, önerővel együtt mintegy hétezer milliárd forintot.
    A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Végh László az ünnepségen elmondta: a mezőgazdasági vállalkozás Békés város határában 633 millió forint EU-támogatás segítségével 1,3 milliárd forintból építette fel a biogáz üzemet. Az erőmű teljesítménye 1,2 megawatt. A megújuló energiát, villamosáramot és hőt szerves trágyából állítják elő, a tehenészeti telepen termelődő alapanyagból. A biogáz üzem melléktermékeként keletkezett szerves trágyával évente 600-700 hektáron biztosítják a tápanyag utánpótlást, 2500 tonna műtrágyát váltanak ki. A megtermelt villamosenergia 2500, a hőenergia 1500 háztartás éves energiaigényét fedezi éves szinten. Hozzátette: a beruházás megvalósítására és üzemeltetésére a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. a Biogáz Unió Zrt.-vel Biogáz Béta néven közös vállalkozást hozott létre. A szerves trágya kezelése és tárolása jelentős költséggel jár, hasznosítása alternatív energiaként többletbevételt hoz, minimálisra csökkenti a költségeket – mutatott rá. 
    A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. 2700 hektár szántóföldön gazdálkodik. Ötszáz hektáron hibrid kukoricát állít elő és feldolgozza saját vetőmagüzemében, ahol bérben is dolgoznak. Jelentős a tejtermelő ágazat, a tehenészetben 1200 az anyaállatok száma. A gazdaság árbevétele éves szinten mintegy két milliárd forint.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .