fbpx

Az ELSYS elektronikai rendszert ismertette Korodi Attila Budapesten

„Az ELSYS elektronikai rendszer révén Románia úttörőnek számít a Közép- és Kelet-Európai országok között. A rendszerrel online lehet követni az országban szállított hulladék útját, ez pedig átláthatóvá teszi a hulladékmenedzsmentet” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szeptember 5-én Budapesten, ahol a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselővel egyeztetett.

A találkozón Korodi részletesen bemutatta az általa vezetett tárca által nyert Life+ projektet, amelynek összértéke 1.198.926 euró, és amelynek az Európai Bizottság 50%-át finanszírozza. Továbbá elmondta, az ELSYS rendszer az EU 2006 évi 1013-as rendeletére nyújt online megoldást, amely az Európai Közösségen belül, az oda irányuló és az onnan kifelé történő hulladékszállítás felügyeletéről és ellenőrzéséről szól.

Azok, akik értékesítés céljából szállítanak ki hulladékot Románia területéről, vagy éppen fordítva, be az országba, sőt esetleg Románia számukra csak tranzit ország, a jövőben bevezethetik az adataikat egy online platformra, és így megkaphatnak minden, a szállításhoz szükséges engedélyt. Az ELSYS tehát így az engedélyeztetési folyamat időtartamát mintegy 20 %-al csökkenti, és mivel elfogadja az elektronikus aláírást, lehetővé teszi az online jelentések beküldését is. Ugyanakkor a projekt célja, hogy összeköttetést teremtsen mindazon hatóságok között, akiknek a hulladékszállításban valamilyen szerepe van, illetve, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy utóbbiak követni tudják a hulladék útját, mennyiségét, valamint a szállításhoz szükséges különféle dokumentumok helyzetét is. Sürgősségi esetekben vagy netán valamilyen környezetvédelmi kockázat esetén az útvonalat például lehet módosítani is.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, a korábbiakban a projektet már bemutatták Bulgáriának is, és a budapesti találkozóra abban a reményben érkezett, hogy ha a magyar fél is megismeri a projektet, akkor a jövőben esetleg kialakulhat egy regionális hulladékszállítási rendszer. Meglátása szerint egy ilyen jelentősen leegyszerűsítené a nemzetközi hulladékszállítást, és a rendszerhez csatlakozó országok mindegyike könnyebben tudná követni ezt a tevékenységet. Kiemelte azt is, hogy jelen pillanatban Románia bármelyik ország javaslatát nagyon szívesen fogadja, hogy aztán elkezdődhessen a projekt kísérleti fázisa.

Az ELSYS hasonlít a Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Ausztriában és a skandináv államokban működő hulladékszállítást követő elektronikus rendszerekhez. Kifejlesztésénél figyelembe vették az Európai Bizottság által javasolt egységes rendszert is, amelyet utóbbi a jövőbeni használatra ajánl.

Forrás: http://www.erdely.ma/

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .