fbpx

Fejlesztési dömping várható a hulladékgazdálkodásban

Bár a Nemzeti Hulladékszolgáltató és Gazdálkodó Kft. veszteséggel zárta az elmúlt évet, az uniós pályázati pénzek segítségével a 2014‒2020-as támogatási időszakban gőzerővel folytatódnak a beruházások – írja a napigazdasag.hu.

A 2014‒2020-as időszakban több operatív program keretében is lesznek hulladékgazdálkodási fejlesztések. Ezekre egyrészt az uniós előírások és kötelezettségek, másrészt a korábbi beruházások ellenére fennálló kapacitáshiányok miatt van szükség. A pénzzel nem lesz gond, hiszen – bár az invesztíciókat koordináló Nemzeti Hulladékszolgáltató és Gazdálkodó Kft. (NHSZ) 2013-ban 162 millió, 2012-ben pedig 298 millió forintos veszteséggel zárta az évet – a különböző projektekre milliárdok állnak rendelkezésre.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) a hulladékgazdálkodás térségi rendszereinek kiépítésére (gyűjtés, szállítás, válogatás, előkezelés, újrafeldolgozásig való előkészítés), illetve a különböző hulladékáramok elkülönített gyűjtésére koncentrál. A KEHOP-ban meghatározott öt nemzeti fejlesztési prioritásra több mint 1100 milliárd forint áll rendelkezésre.

A területi operatív és gazdasági programok területe és forráskerete (milliárd forint)

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) várostérségi környezet fejlesztése 1160
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) környezet-, közterület és infrastrukturális fejlesztés 270
Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) kis- és középvállalkozások hulladék-újrafeldolgozási fejlesztése (hulladék energetikai és anyagában történő hasznosítása) 2720

Bár a hazai hulladékgazdálkodásban az előcsatlakozási támogatások (ISPA), illetve a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) segítségével már több, szelektív gyűjtésre, szállításra, válogatásra és előkezelésre irányuló fejlesztés történt, kapacitáshiányok még mindig vannak – ismerte el a Napi Gazdaság kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Csak ezek megszüntetésére a KEHOP-ban 95-100 milliárd forintot különítettek el: 2016-ra a Hulladék Keretirányelvben megfogalmazottak szerint a szerveshulladék-eltérítési és a települési hulladék négy hasznosítható frakciójára vonatkozó igényeket és fejlesztési lehetőségeket kell felmérni. A KEOP- és az ISPA-forrásokból támogatott hulladékgazdálkodási projektek az ország közel 90 százalékát érintik. A KEOP keretén belül összesen 35, hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését célzó projekt indult eddig: 3 már lezárult, 32 pedig még folyamatban van. A KEOP hulladékgazdálkodási konstrukcióira rendelkezésre álló 129 milliárd forintos keret teljes egészében lekötött.

A KEHOP öt fő területe

  • az alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz,
  • a települési vízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás,
  • a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztések,
  • a természetvédelmi és élővilági fejlesztések,
  • az energiahatékonyság fejlesztése és megújuló energiaforrások alkalmazása lesz.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .