fbpx

Ahol még a szemétből is pénz lesz

A Baidu keresőoldal mérnökeinek megoldásaival akar véget vetni a kínai kormány a hatalmas környezeti károkat okozó elektronikus hulladékfeldolgozókkal szemben. Kérdés azonban, hogy a 21. századi megoldások, vagy a régi módszerek működnek-e jobban. A hagyományos ószeresek nagyon beágyazottak, és védik érdekeiket, mivel óriási pénzeket kaszálnak.

Csúcstechnológiával próbálja felvenni a harcot a kínai kormány az országot elárasztó elektronikai szeméttel szemben. A számítógépekből, tévékből, mobiltelefonokból és hasonlókból származó hulladék, vagy e-szemét Kínában egyszerre jelent megélhetést az azzal kereskedő és azt feldolgozó, nagyrészt informálisan működő ágazatnak, amin az e-ószeresek hálózatai kisebb vagyonokat gyűjtenek össze, és komoly környezetvédelmi kockázatot. Az elektronikus alkatrészek és vegyi anyagok egyre csak szennyezik a földet, a folyók vizét és a levegőt.

Az ENSZ e-szeméttel foglalkozó jelentése szerint Kínában 2012-ben 11,1 millió tonna ilyen hulladék keletkezett, vagyis minden kínai lakosra jutott öt kiló. Ezen kívül a világban máshol kidobott kütyük 70 százaléka is Kínában landol, ennek egy része ezzel visszatér oda, ahol elő is állították. Ennek a feldolgozása pedig, bár munkát és pénzt jelent az ezzel foglalkozó, nagyrészt szabályozatlan ágazatnak, hatalmas környezetvédelmi és egészségügyi problémákkal jár. A káros anyagok nagy része a szemét feldolgozása közben szabadul fel, ahogy az alkatrészeket savval mossák le, kinyerve belőle az újrafeldolgozható rezet és vasat, a műanyag részeket pedig elégetik. A délkelet-kínai Guiju városában orvosok kimutatták, hogy az ottani gyerekek vérében például az átlagosnál több ólom található, ami agyi és idegrendszeri problémákat okozhat.

Hogy véget vessen a szemét ilyen, ellenőrizetlen és káros feldolgozásának, a kormány most a Kína vezető keresőprogramját, a Baidut kidolgozó mérnökökhöz és a hulladékfeldolgozással foglalkozó, szintén kínai TCL vállalathoz fordult. A cél az, hogy okos megoldásokkal rávegyék a lakosságot: a hulladékgyűjtők helyett ellenőrzött tárolókba küldjék az e-szemetüket. Ehhez a Baidu Big Data laboratóriuma már kidolgozott egy alkalmazást, amely megmondja az e-kacat gazdájának, mennyit is kaphat, ha azt elküldi a legközelebbi, államilag ellenőrzött gyűjtőhelyre. Az online alkalmazás a feltöltött képek alapján árazza be a régi gépeket, és ha az árat elfogadja a felhasználó, a honlapról azt is megtudhatja, hogy a TCL emberei mikor szállítják majd el tőle a szemetét.

Az ENSZ kínai szakértői szerint azonban a helyi szemétgyűjtőkkel nagyon nehéz lesz felvenni a versenyt, a TCL ugyanis aligha tud annyi embert foglalkoztatni, hogy kiváltsa a helyi szinten beágyazott ószereseket. Ráadásul az államilag jóváhagyott gyűjtő- és feldolgozóhelyek kialakítása is rengeteg pénzbe kerül majd, és a TCL várhatóan még állami támogatással sem tud annyit adni a kacatokért, mint a helyi feldolgozók, akik jobb profittal tudják tovább adni a kinyert fémeket, mint a nagy, ipar feldolgozók.

A projekt versenyképességén segíthet, hogy a Baidu mérnökei már képesek lekövetni és modellezni a szemét kereskedelmének és feldolgozásának térbeli mozgásait, így optimalizálni lehet, hogy hová kell a feldogozókat telepíteni és hogyan kell a szemétszállítást megszervezni, hogy azt minél költséghatékonyabban és méretgazdaságosan meg lehessen oldani. Ezek még persze csak az első lépések lennének, és még nagy kérdés, hogy a csúcstechnológia vagy a szemetet kézikocsikra gyűjtő ószeresek kerülnek-e ki majd győztesen.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .