fbpx

Akár még egy évig is maradhatnak az ideiglenes cégek

Az eddigi három helyett akár 12 hónapra is meghosszabbíthatja a katasztrófavédelem az ideiglenes hulladékszállító cégek kijelölését, ha elfogadja a parlament Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát. Eddig már hat olyan település van, ahol kilenc hónap alatt nem sikerült hosszú távra rendezni a szemétszállítást – írja a napigazdasag.hu.

Hosszabb időre elhúzódhat jó pár településen a hulladékszállítás helyzetének tartós rendezése – legalábbis erre enged következtetni az a törvénymódosító javaslat, amelyet a napokban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be a parlamentnek.

Ennek értelmében ugyanis akár 12 hónapra is meghosszabbíthatja az ideiglenes szemétszállító cégek kijelölését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A szervezetnek eddig csupán arra volt lehetősége, hogy a kilenc hónapra szóló eredeti kijelölést legfeljebb további három hónappal kitolja. Vagyis amennyiben a képviselők elfogadják a javaslatot, úgy sok településen akár csaknem két évig a határozatban kijelölt szolgáltató lesz kénytelen elvinni a lakossági hulladékot. Az önkormányzatok ezzel rengeteg időt nyerhetnének, hogy hosszú távra kialakítsák a szemétszállítási rendszerüket.

Az intézkedés több megyét érintene, hiszen jelenleg közel 300 település van, ahol a katasztrófavédelem által kijelölt vállalkozás látja el a közszolgáltatási feladatokat. Ebből – mint az OKF határozataiból kiderül – már hat esetben kellett három hónappal meghosszabbítani az eredetileg kilenc hónapra szóló kijelölést. Mint arról beszámoltunk, hosszabbításra eddig Pest megyében Mendén, Sóskúton és Pilisvörösváron került sor. Azóta csatlakozott hozzájuk Tárnok, illetve Heves megyében Ivád és Erdőkövesd.

Az ideiglenes kijelölésekre amiatt volt szükség, mert január 1-je óta csak állami vagy önkormányzati többségi tulajdonú társaság végezhet lakossági hulladékszállítást. Az átalakulás következtében több település nem volt képes létrehozni egy új szolgáltatót vagy megállapodni egy, a kritériumoknak megfelelő céggel. Sok helyen a katasztrófavédelem az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Szolgáltató Kft.-t jelölte ki a feladatok ellátására.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .