fbpx

Kartelleztek a hulladékhasznosítók?

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy cég ellen – közölte a versenyhatóság pénteken az MTI-vel.

A helyszíni kutatással induló vizsgálatot a GVH szeptember 18-án kezdte meg, az Alcufer Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Fe-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a Selector Elektronikaitermék-újrahasznosító Kft., valamint az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. székhelyein illetve telephelyein.

Az eljárás alá vont vállalkozások képviselői 2012-től – feltehetően – egyeztettek és információkat osztottak meg egymással olyan céllal, hogy az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által 2012. és 2014. között kiírt közbeszerzéseket befolyásolják. A hazai termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok, különös tekintettel az elektromos és elektronikai berendezések egy naptári évbeli gyűjtésére, szállítására, feldolgozására kiírt közbeszerzési eljárásokat vélhetően felosztották, és a beadásra szánt ajánlatokat és árakat egyeztették egymással.

A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont vállalkozások magatartásukkal – feltételezhetően – megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A helyszíni kutatás lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. E jogszabály rendelkezései értelmében a helyszíni kutatáshoz előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem azonos annak kimondásával, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és – ezen keresztül – a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény a nevezett eljárások lefolytatására 6 hónapot ad, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, szintén 6-6 hónappal, meghosszabbítható – fejeződik be a GVH közleménye.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .