fbpx

Újabb sikerek Siófok és a kormány együttműködésében

Több mint 650 millió forinttal nőtt a Somi Hulladékgazdálkodási Telep fejlesztésének támogatása, míg a siófoki agglomerációt érintő szennyvízprojektre elkölthető összeg közel 1 milliárd forinttal lett magasabb.

A Környezetvédelmi Operatív Programban (2011-13) szereplő projektek támogatásának növeléséről szóló kormányhatározatot a Magyar Közlöny szeptember 18-i számában hozták nyilvánosságra.
–Siófok sikere, egyúttal a kormány és a város együttműködésének újabb jele a két projekt támogatási összegének emelése – reagált a kormányhatározatban foglaltakra dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere, aki azt is hozzátette: a város arra törekszik, hogy a megvalósítandó beruházásokat ne az adófizetők pénzéből, hanem lehetőleg uniós támogatást élvező pályázatokból finanszírozza. Az önkormányzat nyert már 100 százalékos támogatási intenzitással bíró projektet, ilyenből valósult meg például a hajléktalanszálló felújítása is, de a közvilágítás további korszerűsítését is ugyanilyen pályázattal kívánja megvalósítani a város.

A támogatási összeg emelésével a somi hulladéklerakó fejlesztése 92,5 százalékban uniós forrásból valósulhat meg. Ahogy arról többször beszámoltunk a 2010-ben átadott somi telep fejlesztése zsebbe vágó kérdés a lakosság számára, hiszen azzal, hogy a hulladékkezelő területén a vegyes hulladék szelektálását biztosító gépsorok állnak üzembe, csökkenthetők lesznek a lakossági terhek. A vegyes hulladék ártalmatlanítását sújtó lerakási adó jelenleg köbméterenként 6 ezer forintra rúg, néhány éven belül pedig ennek a duplájára, 12 ezer forintra emelkedik. A kiadásokat csak úgy lehet mérsékelni, ha a lehető legkevesebb kommunális hulladékot ártalmatlanítják a lerakóban, ehelyett kiválogatják a kukákba kerülő szemétből azokat az anyagokat, amelyek valamilyen módon újrahasznosíthatók és értékesíthetők.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://siofok.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .