fbpx

A háztartások és az éttermek pazarolják leginkább az élelmiszert

Nem tervez olyan jogszabály-módosítást Szlovákia, amelynek mentén lehetséges lenne a lejárt szavatosságú élelmiszerek eladása – erősítette meg a földművelési minisztérium.

A szaktárca Pavol Konštiak, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnökének az élelmiszerpazarlásra rámutató, illetve a lejárt szavatosságú élelmiszer közhasznú felhasználását és esetleges további forgalomba hozatalának engedélyezését szorgalmazó kijelentésére reagált.

A jelenlegi jogszabály a szaktárca szerint elsősorban a fogyasztóvédelemre koncentrál. „A lejárt szavatosságú élelmiszerek ugyan nem veszélyeztetik az emberek egészségét, ugyanakkor a fogyasztó ez esetben már nem számolhat azzal, hogy az adott élelmiszer minden egyes minőségi, elsősorban érzékszervi követelménynek megfelel“ – közölte Peter Hajnala, a földművelési minisztérium sajtóosztályának vezetője.

Hozzátette, az élelmiszerek szavatossági ideje jelenleg úgy van meghatározva, hogy az felhasználhatóságuk határát súrolja, így aztán az említett időintervallum kitolása melletti forgalomba hozatal veszélyeztetné a fogyasztók egészségét, tekintve, hogy ilyen esetben már lényegesen csökkenhet az élelmiszerek tápértéke. „Kockázatosnak tartjuk a lejárt szavatossági idejű élelmiszerek forgalomba hozatalát” – közölte Peter Hajnala.

A szaktárca sajtóosztályának vezetője emlékeztetett, hogy az üzleteknek jelenleg hatályos jogszabályok is lehetőséget biztosítanak arra, hogy eladják a szavatossági idő lejártát megközelítő élelmiszereket, aminek egyik módja, ha ezeket áron alul értékesítik.

„Az élelmiszerpazarlás szempontjából a szavatossági idő lejártával raktáron maradt – így már hulladéknak avagy selejtnek minősülő – élelmiszerek előfordulási aránya még mindig az élelmiszerüzletekben a legelenyészőbb. Az így keletkezett hulladék élelmiszer 60 százalékát ugyanis a háztartásokban, illetve az éttermekben találjuk meg” – mondta el Hajnala.

Pavol Konštiak túlságosan szigorúnak nevezte a hazai jogszabályokat, mert lehetetlenné teszik, hogy bizonyos lejárt szavatosságú élelmiszereket közhasznú céllal hasznosíthassanak, például a rászorulóknak adományozzák vagy forgalomba hozzák. Míg a környező országokban a termékek – bizonyos feltételek mellett – még a szavatossági idő lejártával is eladhatóak, addig Szlovákiában mindezért egytől ötmillió euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják a vétkest.

„Az egyik oldalon itt van ez a vélhetően a világon egyedülállóan aránytalan jogszabály, a másik oldalon pedig ott az élelmiszerekkel való pazarlás, miközben a világon mindenütt hiányt szenved az emberiség az élelmiszerekben” – fogalmazta meg bírálatát a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirek.sk

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .