fbpx

Tovább a hulladékhasznosítás terén

A XVI. Hulladékhasznosítási konferencián részt vett az OKÖ ZRt, az OSZ ZRt és az önkormányzat képviselőiből álló, oroszlányi szakmai küldöttség is.

– Oroszlány számos fórumon kijelentette már, hogy komoly részt szeretne vállalni a hulladékiparban. Milyen tapasztalatokkal gyarapodtak ezen a konferencián? – kérdezem Takács Károly polgármestert.

– A másfélnapos, intenzív napirendű konferencia első fő előadója V. Németh Zsolt államtitkár volt  az FVM-től, aki a kormány hulladékgazdálkodási koncepcióját ismertette. A jelenleg igen nagy átalakulásban levő iparág elsősorban a többségi állami tulajdonlás, az új, és egyben szigorú törvényi előírások, és a lakossági díjak csökkenésének többszörös keretrendszerében mozog, nem könnyű feltételek között. Ebben az egyik fő – és még nehezítőbb – körülmény az, hogy az EU a nyáron újabb, és még szigorúbb hulladékos politikát hirdetett meg. Ennek egyik fő célkitűzése az, hogy 2030-tól az összes tagország összes lakossági hulladék áramának 70 %-át (!) el kell téríteni  lerakótól, s valamilyen módon újra kell hasznosítani. Ez igen szigorú követelmény, s az ún. “körkörös gazdaság elvét “  akarja megvalósítani, amivel egyre kisebb mennyiségű hasznosítatlan hulladékról fogunk beszélni.

Egy másik, speciális újdonság volt egy fiatal, miskolci PHD-hallgató, Molnár Zoltán fejlesztése. Ő az erőműi salakpernyéből kültéri – beton jellegű, de annál sokkal könnyebb – építőanyagot gyártana egy ún. geopolimer-technológiával. Ez nekünk igen jól jöhetne a VÉRt-vel való együttműködésben, mivel több, mint 30 millió tonna „nyersanyag” áll rendelkezésre az erőműi zagytéren ehhez a technológiához. Összességében úgy lehet megítélni, hogy a város jó irányban halad a hulladék szelektív válogatási, és a hulladékok újrahasznosítási tervével. Ezzel előre lépni lehet a magas szintű követelmények között is, a környezet védelme érdekében.

Forrás: http://www.oroszlany.hu/

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .