fbpx

Átalakítják és bővítik az újpalotai hőkiadó állomást

Átalakítják és bővítik az újpalotai hőkiadó állomást, a beruházás alapkövét hétfőn helyezték el az FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Művének területén.

A Főtáv arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fejlesztés lehetővé teszi a hulladék elégetéséből származó hőenergia fokozott hasznosítását a fővárosi távhőrendszerben, ezzel jelentősen csökkentve a földgázfüggőséget és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kedvező költségű hőenergia mennyiségének növeléséhez a jelenlegi berendezések ugyanis nem alkalmasak. A társaság az Újpalotán előállított hőt a beruházás után az észak-pesti és az újpalotai távhőrendszerben hasznosítja. A két rendszert csővezeték köti majd össze, és távvezetéket létesítenek a hőátadó állomás és az észak-pesti vezetékhálózat között is.

A projekt részeként a hőátadó állomás és az erőmű közötti gőz- és kondenzvezetékeket nagyobb keresztmetszetűre cserélik. A forró víz keringtetéséhez szükséges, 240 négyzetméteres földalatti szivattyúállomás építése már folyamatban van a IV. kerületben, utána a területet parkosítva adják át. A beruházás összköltsége csaknem ötmilliárd forint, ennek tíz százalékát uniós pályázaton nyerte a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .