fbpx

Focilabda készül a használt üléshuzatokból

A repülés egy igen környezetszennyező iparág a hatalmas széndioxid-lábnyom és a termelődő tetemes hulladék miatt, ezért a Southwest Airlines most úgy döntött, hogy a fedélzetfelújítások után visszamaradt bőr üléshuzatokból új tárgyakat készítenek. A bőrhuzatok Afrikába kerültek, ahol helyi lakosok egy civil szervezet segítségével focilabdákat és lábbeliket készítenek a hulladékból – írja az airportal.hu.

A Southwest 737-eseinek fedélzetfelújításával 80.000 üléshuzat keletkezett, melyek egymásra pakolva megtöltenék az Empire State Buildinget is. Ez hatalmas mennyiségű hulladékot jelent, amit nem lehet egyszerűen elégetni vagy deponálni, mert ez óriási megterhelést jelentene a környezetre.

A légitársaság vezető menedzsere, Marilee McInnis és csapata kilenc hónapon keresztül kereste a megfelelő megoldást a környezetbarát felhasználási módra, ami végül egy up-cycling újrafelhasználási program lett, a “Luv Seat” projekt.

A hulladékot a kenyai SOS Gyermekfalu kapta meg, akik fiatalokat képeztek ki bőripari szakmunkásnak, ezzel szakmát adva a nehéz sorsú kenyai árváknak. A gyerekek szakmai gyakorlat keretében focilabdákat, táskákat, cipőket, szandálokat készítettek a Southwest üléshuzataiból. A lábbeliket a maszály népcsoport közt osztották szét, a focilabdákat az Alive & Kicking civil szervezet kapta meg, akik a fiatalok sport iránti fogékonyságát kívánják elősegíteni. A civil szervezet a sportesemények rendezésével küzd a malária és az AIDS terjedésének visszaszorítása érdekében.

A Southwest Airlines példát mutatva cselekedett a hulladék felhasználás területén, remélhetőleg egyre több légitársaság másolja majd le az erőfeszítéseiket. Korábban a holland KLM és az Air France is kellő körültekintéssel járt el fedélzetfelújító programjaik keretében és újrahasznosították a keletkező hulladékot.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.airportal.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .