fbpx

Ismét sikeresen pályázott a MiReHuKöz

Ismét sikeresen pályázott Miskolc és térsége, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. ugyanis közel 180 millió forintot nyert el a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére. A mostani projekt azonban csak „előszobája” egy sokkal nagyobb és komplexebb elképzelésnek, mely egy közel 45 milliárd forintos beruházást is eredményezhet a régióban.

mirehukoz_sajtotaj_140923ml_6.jpg

A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (MiReHuKöz) eddig elért eredményeiről, valamint a sikeres pályázatról tartottak kedden sajtótájékoztatót a Városházán.

Mint Kriza Ákos polgármester is emlékeztetett: január 1-jétől új alapokra helyezték a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezését. A Miskolc Térségi Konzorcium közös rendszerén belül – a szervezési feladatok elmélyítése mellett – az érintett 37 önkormányzat közös, 100 százalék önkormányzati tulajdonban álló új hulladékgazdálkodási közszolgáltató céget alapított. A tulajdonos önkormányzatok által a közszolgáltatóra bízott feladatok magukban foglalják a hulladékok begyűjtésének, szállításának, hasznosításának és ártalmatlanításának teljes körű ellátását.

Kriza Ákos az eddig elért eredményekről szólva elmondta: felépítettek egy olyan céget, amely gazdaságosan működik. A polgármester az eddigi fejlesztések között megemlítette a járműpark korszerűsítését, melyet szintén pályázati pénzből oldottak meg, és a szelektív hulladékgyűjtés beindítását. A városvezető hozzátette, Hejőpapiban lassan lezárul a Mechanikai hulladék-előkezelő mű építése is.

Most pedig a hulladékgazdálkodási fejlesztés újabb állomásához érkeztek, köszönhetően annak, hogy a MiReHuKöz ismét sikeresen pályázott. A Környezet és Energia Operatív Programban „Regionális hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, hasznosítási végpontjainak megtervezése” címmel, több mint 176 millió forintos pályázatot nyertek el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerő biztosítása nélkül támogatja ekkora összegben a pályázatot.

Nemcsok Dénes Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára elmondta, ez egy úgynevezett előkészítési projekt, mely arra szolgál, hogy a 2014-20. közötti pénzügyi időszakban jól előkészített projekteket tudjanak megvalósítani.

Majoros Róbert, a MiReHuKöz Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója felhívta arra a figyelmet, hogy a mostani projekt előszobája egy sokkal nagyobb és komplexebb elképzelésnek, mely egy közel 45 milliárd forintos beruházást is eredményezhet a régióban, hiszen egy igen fontos hulladékgazdálkodási projekt előkészítésére nyert támogatást a kft.

Az ügyvezető igazgató ismertette, az előkészítési projekt keretében többek között koncepcióterveket, közbeszerzési kiírásokat, hatástanulmányokat és technológiai terveket készítenek el, valamint logisztikai, műszaki és energetikai szempontból felmérik a potenciális megvalósítási helyszíneket.

A projekt legjelentősebb célkitűzése egy Miskolc térségében megfelelően kiválasztott területen felépített hasznosítómű. Ez a beruházás több alegységet foglal majd magába, úgynevezett térségi hulladék-előkezelő üzemeket. Ezzel megvalósulhat a hulladékok minél nagyobb arányú újrahasznosítása, valamint maximalizálhatják az anyagában gazdaságosan nem hasznosítható hulladékokból kinyerhető hő- és elektromos-energiát – és ezzel együttesen tőkeberuházást és munkahelyteremtést eredményezhet a projekt Miskolc térségében.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .