fbpx

Brüsszel a veszélyes hulladékok miatt büntetné Athént

A veszélyes hulladékok nem megfelelő kezelése miatt ismét az Európai Bíróság elé utalta Görögországot az Európai Bizottság, amely már azt is kéri a bíráktól: szabjanak ki 15 millió eurós bírságot és napi mintegy 73 ezer eurós büntetést, míg Athén eleget nem tesz uniós kötelezettségeinek.

Az ügy, amelyben a bíróság már egyszer már elmarasztalta Athént, évek óta húzódik. Az uniós jog értelmében a bizottság akkor kérheti bírság kiszabását, ha az adott ország nem tesz eleget a bíróság döntésének. A bírságról a luxembourgi bírák döntenek, a bizottság csak javaslatot tesz.

Brüsszel azt kifogásolja már hosszú évek óta, hogy Görögország számos, veszélyes hulladéknak minősülő anyagot, így például az autóroncsokat, a belőlük származó folyadékokat, olajakat, akkumulátorokat a hagyományos hulladékkal együtt kezel, és kezelési tervet sem volt hajlandó kidolgozni elkülönítésükre.

Görögországnak 2013-ig kellett volna eleget tennie az Európai Bíróság ítéletének. Joe Hennon, a bizottság környezetvédelmi szóvivője közölte: ennek ellenére mindmáig semmi sem történt. Közleményében az Európai Bizottság hangsúlyozza: a veszélyes hulladékok fokozott fenyegetést képviselnek a környezetre és az emberi egészségre, ezért ennek megfelelően kell kezelni őket.

A 2009-ben született bírósági ítélet szerint Athén például az egészségügyi intézményekből származó veszélyes hulladékot és vegyszereket sem különíti el a többi szeméttől, olyan anyagokat juttatva ezáltal a környezetbe, amelyek csak hosszú idő alatt képesek lebomlani, és akár rákot is okozhatnak.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .