fbpx

Már a gépeket szerelik a hulladék-előkezelőben

Nem egészen négy hónappal az alapkőletétel után már a gépeket szerelik be a Hejőpapiban épülő, 37 település, köztük Miskolc vegyes települési hulladékának utószelektálására alkalmas csarnokban. Januárban már élesben működhet a környezetbarátabb hulladékkezelést szolgáló üzem.

Csaknem 2,5 milliárd forint értékben épül – az EU Kohéziós Alapja és a magyar állam által támogatott program keretében – Hejőpapiban a mechanikai hulladék-előkezelő mű. A csarnokszerkezet elkészült, most már a gépeket telepítik. Azután következik programozásuk, tesztelésük, és ha továbbra is minden a megfelelő ütemben halad, januárban már élesben is működhet az üzem. A munkát pénteken megtekintette Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, a Miskolc Térségi Konzorcium Tanácsának elnöke.

hejopapi_hulladek_elokezelo_bejaras_140926_ja_10.jpg

Majoros Róbert, Kriza Ákos és Hercsik Dávid Hejőpapiban.   Fotó: Juhász Ákos

– Nagyon fontos ez a beruházás, mert így az elejétől a végéig tudjuk követni a hulladék útját, saját kézben tudjuk tartani a kezelését. Ez nemcsak a környezetbarát hulladékkezelésre garancia, de az is látható, hogy így tudjuk a leghatékonyabban és a legalacsonyabb költséggel üzemeltetni a rendszert – mondta a projektről Kriza Ákos. Hozzátette: ez a beruházás az utószelektálást megoldja Az eztuán megmaradó hulladék hasznosításában kell tovább gondolkodni, és akkor le lehet zárni a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésének folyamatát.

Január 1-jétől vette át a Miskolc Térségi Konzorcium 37 település, mintegy 243 ezer ember hulladékkezelését a begyűjtéstől a deponálásig. 36 Miskolc környéki településen már megkapták a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló, 35 ezer darab sárga edényzet egy részét, és Miskolcon is a végéhez közeledik kiosztásuk. A kisebb településeken gazdára talált az 5000 házi komposztáló is.

hejopapi_hulladek_elokezelo_bejaras_140926_ja_3.jpg

A szolgáltató MiReHuKöz Nonprofit Kft. hét nagyobb és egy kisebb, a szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas járművet is beszerzett. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszere a konzorcium településeinek családi házas övezeteiben már idén júniustól teljes körűen működik. A hejőpapi Mechanikai Hulladék-előkezelő mű a nem szelektíven gyűjtött, úgynevezett vegyes települési hulladék további hasznosítását szolgálja.

hejopapi_hulladeklerako_140926_ja_9.jpg

Kevesebb lehet a hulladék a válogatás után

Majoros Róbert, a MiReHuKöz ügyvezető igazgatója elmondta: az üzemben folyó munka lényege az lesz, hogy a vegyes hulladékot itt mechanikai és optikai eszközökkel válogatják. Kinyerik az anyagában újrahasznosítható papírt, műanyagot, üveget. Az anyagában nem hasznosítható hulladék egy másik jelentős része aprítást követően ipari tüzelőanyagként kerül vissza rendszerbe. Ennek következtében 100 tonna bekerülő hulladékból 30-40 tonnát kell csak lerakni.

A bejárás során Hercsik Dávid, a kivitelező MGH Miskolc Konzorcium vezetője azt is elmondta: a 4000 négyzetméter alapterületű csarnok mellett kiegészítő-kiszolgáló létesítmények is épülnek. Maga a rendszer pedig akár 53 ezer tonna/év hulladék kezelésére is alkalmas lesz.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .