fbpx

Védekeznek a cégek: a konzorcium nem kartell

Ismerték egymás ajánlatait a GVH által a múlt héten kartellgyanú miatt eljárás alá vont hulladékkereskedő cégek, a Versenyhivatal vádjait viszont visszautasítják. Azzal védekeznek, hogy ők konzorciumként indultak a közbeszerzéseken – írja a napigazdasag.hu.

Akár büntetőjogi következményei is lehetnek, ha helytállóak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vádjai, és az egy héttel korábban eljárás alá vont négy cég – név szerint Alcufer Kft., Fe-Group Invest Zrt., Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. (E-Hull) és Selector Kft. – magatartása valóban közbeszerzési kartellt valósított meg. Arra, hogy egy versenyjogba ütköző cselekmény személyi felelősségre vonással záruljon, még nem volt példa Magyarországon.

Amennyiben beigazolódik a hulladékkartell, az eddigi tapasztalatok alapján az érintett cégek súlyos pénzbírságra is számíthatnak. A GVH az elmúlt évtizedben mintegy 20 esetben (közel 60 cég) tárt fel közbeszerzés során megvalósuló versenykorlátozást, a nagy piaci részesedésű cégeknél pedig rendszerint milliárdos büntetést szabott ki. Kutatások szerint a kartellezés 40 százalékkal is megdrágíthatja a közbeszerzéseket, és akár öt év szabadságvesztéssel sújtható.

A versenyfelügyelet még a múlt hét csütörtökön tartott hajnali rajtaütést az ügyben érintett vállalatok telephelyein. Lapunk úgy értesült, hogy az akciót egy harmadik piaci szereplőtől induló bejelentés váltotta ki. A gyanú szerint a négy cég 2012 és 2014 között az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) által a hazai termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok kezelésére kiírt közbeszerzéseken egymással egyeztetett árakon nyújtott be ajánlatot, így előre kijelölték a nyertes pályázatokat. A Napi Gazdaság megkereste a vizsgált cégeket, azonban egyedül az Alcufer Kft. kívánt reagálni. Horváth Ferenc ügyvezető igazgató visszautasította a GVH feltételezéseit, mint mondta, a kartell ténye már csak azért is nonszensz, mert a hulladékkereskedők konzorciumi formában jelentkeztek a szóban forgó tenderekre, ráadásul az E-Hull révén – amelyben az Alcufer, a Fe-Group Invest és a Selector is tulajdonos – egymás kapcsolt vállalkozásainak is minősülnek. Természetesen együtt döntöttünk az ajánlatokban foglalt összegekről, mivel azokat eleve közösen nyújtottuk be az OHÜ-höz – érvelt Horváth.

Lapunk érdeklődésére az OHÜ megerősítette, hogy a kérdéses pályázatoknál semmiféle korlátozás nem érvényesült, hogy az indulók egyénileg vagy társas formában kívánnak-e megjelenni a kiírásokon. A közbeszerzési törvény értelmében az ügynökség az összes tendereztetés során lehetővé teszi mindkét ajánlattételi formát, vagyis a pályázatok önállóan és konzorciumban benyújtva is érvényesek – közölte a Napi Gazdasággal Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője. Az tehát, hogy az eljárás alá vont négy cég magatartása kimerítette-e a verseny korlátozását, ez utóbbi szempont mérlegelése alapján fog eldőlni. Mint ahogy arra a lapunkhoz eljuttatott GVH-állásfoglalás is rávilágít: a konzorciumi, illetve a kapcsolt vállalkozásként való együttműködés önmagában nem zárja ki a kartellezés lehetőségét. Ha ugyanis azt gazdasági okokra – például kapacitási korlátok vagy profiltól eltérő résztevékenység – nem visszavezethetően hozzák létre, ugyanúgy megvalósulhat a tiltott cselekmény, hiszen ez ebben az esetben az árak magasan tartására, valamint a verseny kiiktatására irányul.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .