fbpx

Fogyasztóvédelmi szabályokat módosított a parlament

A közszolgáltatásokat érintő több fogyasztóvédelmi szabályt is módosított szerdán az Országgyűlés a fideszes Németh Szilárd és Balla György javaslatára, akik ügyfelek javaslataira hivatkozva kezdeményezték a változtatásokat.

A 143 igen, 23 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett elfogadott törvénymódosítással kiterjesztették a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörét a víziközmű-szolgáltatók üzletszabályzatának vizsgálatára és a kéményseprő-ipari közszolgáltatók számlázási gyakorlatának ellenőrzésére.
Változás továbbá, hogy a rezsipontoknak ezentúl a rezsicsökkentésben érintett összes közszolgáltatásról átfogó tájékoztatást és segítséget kell nyújtaniuk.
A fideszes országgyűlési képviselők előterjesztése alapján 2015 februárjától a közszolgáltatást végző vállalkozások mindegyike köteles lesz önálló honlapot üzemeltetni, a jogszabály pedig azt is meghatározza, hogy az oldalon milyen információkat kötelező közzétenni.
A jogszabály részletesen szabályozza a fogyasztóvédelmi referensek képzésének szervezését is.
Igent mondott a Ház a távhőszámlák fizetési határidejének kiszélesítésére is – így 2015-től legalább 15 napot kell biztosítani a számla kézhezvétele és kiegyenlítése között -, valamint a számlázási gyakoriság egységesítésére a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásnál.
Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa az előterjesztés indoklásában azt írta: az indítványt az elmúlt másfél évben érkezett több tízezer állampolgári megkeresés figyelembevételével nyújtották be.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .