fbpx

A szeméttelep már a múlté

A 85 település együttműködésével létrehozott Abaúj-Zempléni Szilárd Hulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás hosszú évtizedek után európai uniós forrásból végzi el az egykori szemétlerakók rekultivációját. A programnak köszönhetően a közelmúltban befejeződött a Hidegvölgyben, a régi kőbányában a szerencsi szeméttelep talajjavítással történő helyreállítása. Az ünnepélyes műszaki átadáson Koncz Ferenc polgármester, Weingartner Balázs projektvezető és a kivitelező Boldogkő-2012 Konzorcium képviseletében Szobonya István vágták át a nemzetiszín szalagot.

Aki régen járt a Hidegvölgyben található egykori kőbánya, majd az 1962-től 2003-ig szeméttelepként működő városszéli területen, meglepődve tapasztalja a mostani állapotokat. A szeméttenger már a múlté. Jelenleg egy szépen rendezett területet lát az arra járó, kisebb dombokkal, de néhány éven belül a zöldellő fűnek, bokroknak és fáknak köszönhetően a mesterséges beavatkozásnak már nyoma sem lesz látható.

Többek között e reményének adott hangot 2014. szeptember 24-én Koncz Ferenc polgármester, a szerencsi szeméttelep rekultivációjának ünnepélyes műszaki átadása alkalmából rendezett eseményen. A Rákóczi-vár lovagtermében a városvezető hangsúlyozta, hogy a régi kőbányában kialakított hulladéklerakó olyan nagy méreteket öltött az elmúlt évtizedekben, hogy azt már nehéz lett volna egyszerű eljárással eltüntetni. – Nagy feladatot jelentett a probléma megoldása, hiszen olyan állapotba kellett hozni a tájsebet, ami egyrészt visszaadja a területet a városnak, másrészt a jövő szempontjából is komoly előrelépést jelent – fogalmazott, s hozzátette: három cikluson keresztül voltam a Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja, s a legfőbb gondunk mindig az volt: mit tudunk tenni az országban keletkezett óriási mennyiségű hulladékkal? Most olyan lépés történt városunkban és országszerte számos településen, melynek köszönhetően a területet visszaillesztjük a természeti környezetbe – mondta el Koncz Ferenc.

Weingartner Balázs projektvezető bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hulladékgazdálkodás jelentősen megváltozott az elmúlt 15 évben hazánkban. A környezetvédelmi szempontból is megfelelő új lerakók létrehozásával megkezdődhetett az évtizedek alatt elhanyagolt régi szeméttelepek felszámolása, rekultivációja. – A szerencsi beruházás során a legfontosabb feladatot a talajvíz védelme, a tájseb eltüntetése, a szennyezőanyag-kibocsátás minimalizálása jelentette – mondta el a projektvezető, majd ismertette, hogy összesen 61 200 négyzetméter szennyezett területet alakítottak át a kivitelezés alatt. Ez az óriási méret annak tudható be, hogy a szeméttelep működése idején évente 2930 tonna hulladékot hordtak ide. A rekultiváció során a mélységi területek felé halmozták át a hulladékot, és gondos tervezés után védőrétegekkel zárták el a külvilágtól. A talajjavítással történt helyreállításnak köszönhetően mintegy felére csökkent a hulladékkal borított terület. A projektismertető után az esemény résztvevői a helyszínen tekintették meg a beruházás végeredményét, majd Koncz Ferenc polgármester, Weingartner Balázs projektvezető és a kivitelező Boldogkő-2012 Konzorcium képviseletében Szobonya István vágták át az avatást jelképező nemzetiszín szalagot.

 – Az elmúlt évek komoly előkészítő, majd kivitelező munkájának végére tehetünk pontot, amely az egyik legjelentősebb ilyen jellegű beruházás volt a térségben – hangsúlyozta Weingartner Balázs. – A környezeti értéke felbecsülhetetlen, hiszen amellett, hogy visszaadtuk a természetnek ezeket a területeket javult a települések látképe is, és egy ilyen szépen befüvesített domb, teljes mechanikai védelemmel ellátott lerakó, a korábbiaknál sokkal szebb látványt nyújt – tette hozzá a projektvezető.

– A bezárás utáni időszakban is mindig volt valami probléma a szerencsi szemétteleppel. Minden önkormányzat elhatározta, hogy rendbe teszi ezt a területet, ezt most tudtuk megvalósítani – értékelte a projektet Koncz Ferenc, aki szerint olyan munka fejeződött be, ami a szeméttelepet a szó legszorosabb értelmében megszüntette. – Számos elképzelésünk van a hasznosításra, de természetesen mint ahogy látjuk ez még nincs teljesen kész. Az úgynevezett “szeméttest” eltüntetése után feladat a környezet szépítése lesz. Valamikor 2015 tavaszán következik a füvesítés, és természetesen a terület rendezéséhez hozzátartozik az ide vezető út rendbetétele is. Eljutottunk tehát a munka 80 százalékáig, a maradék feladatot az elkövetkező időben fogjuk elvégezni – mondta el Szerencs polgármestere.

A beruházás során úgynevezett teljes, záró réteges rekultivációt végzett a kivitelező. A lerakó hulladéktartalmát a minimális méretre tömörítették, majd egy mechanikai védelem kiépítésével teljesen eltüntették. Ez utóbbi hivatott meggátolni azt, hogy a csapadékvíz bejusson a hulladékhoz, a talajvíz ezáltal nem szennyeződik. A tereprendezés után létrehoztak egy agyagos, bentonitos szigetelőréteget, majd a lerakó egy szivárgó felületet, később humusztakarót és vegetációs fedést kapott.

Az egykori szerencsi szeméttelep már a múlté, nem csúfítja többé a város határát az égig érő hulladékdomb. A jövő szempontjából azonban elengedhetetlen, hogy minden szerencsi fontosnak tartsa a természeti környezet megóvását.

Az Abaúj-­Zempléni Szilárd Hulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társuláson belül 35 lerakó rekultivációja történik meg 2014 végére.

A szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múltéA szeméttelep már a múlté

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.szerencsihirek.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .