fbpx

Ökodivat – szemeteszsákból szoknya?

Reök Cecília iparművész, és az Eco-Design Team tagja arra tesz kísérletet, hogy alkotásaival felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Merész elképzelésekkel próbál hatni.

Ökodivat – szemeteszsákból szoknya?

Elmondása szerint a tárgyak kommunikációjában is fontos szerepe van a környezettudatosság hangsúlyozásának, és magában a megalkotás folyamatában is ez a szemléletmód van a fókuszban. Az alkotói metódusban vagy környezetbarát anyagokat használ fel, vagy különféle hulladékokba lehel úgy új életet, hogy újraértelmezi felhasználásukat. Az Eco-Design Team iparművésze két irányból szokta megközelíteni az alkotási folyamatot. Az egyik eset, amikor megbízás alapján dolgozik, ilyenkor megadott tervekhez célzottan keres újrafelhasználható anyagokat. A másik irány pedig az, amikor kapott matériákból kell kigondolnia, hogy miként használja fel őket, ilyenkor lehet lakberendezési tárgy, bútor, vagy akár ruha is. Reök Cecília ruhái nem hordható darabok, céljuk a figyelem felébresztése. Legutóbbi kollekciójában kiemelt szerephez jutott a reklám molinókból, légpárnás fóliából, és szemeteszsákból készült ruhakreációk. Lényege, hogy az ipari és a háztartási hulladékokat felhasználja. Szerinte mindenből lehet alkotni valamit, még egy törött borospohárból is. Erre egy kókuszdió fél héját használta kehelyként. De faipari hulladékokból is egyedi és stílusos bútorokat, lakberendezési design tárgyakat, sőt, még ékszereket is lehet kihozni a környezettudatosság égisze alatt.

Ha kíváncsi, hogy milyen kreatív felhasználási módja lehet a törött üvegnek és a kerámiának, valamint ha érdekli, hogy miként találkozik a művészet és a környezeti nevelés hogyan kapcsolható össze, nézze meg október 1-jén az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melyben Reök Cecília ad választ ezekre a kérdésekre.

A műsor ide kattintva tekinthető meg.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://greenstep.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .