fbpx

Tervezett ütemben halad a felhagyott hulladéklerakók rekultivációja, a Sajó-Bódva völgyében

Tervezett ütemben halad a felhagyott hulladéklerakók rekultivációja, a SAJÓ-BÓDVA VÖLGYÉBEN!

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás, az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Központi Költségvetés által nyújtott6.381.187.781 Ft támogatás felhasználásával megkezdte „A Sajó-Bódva Völgye települési szilárd hulladék rekultivációs projekt” című, KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0029 kódszámú projektmegvalósítását.

A projekt fő célja a Tárulás területén felhagyott hulladéklerakók rekultivációja, az elmúlt 30-40 évben keletkezett tájsebek és potenciális szennyező források megszűntetése. A projektben szereplő 78 hulladéklerakóból 46 felszámolással, a hulladék teljes felszedésével, míg 32 helyben rekultiválandó, rendezett depónia kialakítással kerül rekultivációra.

A projektben érintett minden lerakó esetében jelentős előrehaladás történt 2014 tavasza óta. A 46 hulladéklerakó esetében a hulladék beszállítása befejeződött. A 32 helyben rekultiválandó lerakó esetében pedig már a szerkezeti rétegek kiépítése, mint például a szivárgó, szigetelő és a fedőréteg kialakítása is végső stádiumába érkezett. Mind a hulladéktól megtisztított területek, mind a beépített anyagok szennyeződésmentessége akkreditált laboratóriumok vizsgálata dokumentálásra került.

Nagyobb munkálatok folynak még az ózdi hulladéklerakóban, ahol épp a gázgyűjtő rendszer kiépítése van folyamatban, a putnoki lerakónál ahol a vízépítési munkák zajlanak. A lerakók nagytöbbségénél már a befejező munkálatok folynak, a hulladéklerakók 90%-nál már megtörtént a füvesítés.

A rekultivációs munkálatok továbbra is hatékonyan és zökkenőmentes kerülnek lebonyolításra a kivitelezők részéről, így biztonsággal tartható a projekt zárási határideje.

Forrás: sajtóközlemény

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .