fbpx

Fellépünk az élelmiszerpazarlás ellen

Az élelmiszer-pazarlás nemzetközi szinten is kiemelt probléma, melynek felszámolásához a magyar kormányzat az Élelmiszer Érték Fórum létrehozásával, az érintettek közötti munka összehangolásával és a rendelkezésére álló eszközök mind szélesebb körű alkalmazásával járul hozzá – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület együttműködésben tartott rendezvényen.

Az Élelmiszer Érték Fórum nyitórendezvényén zajló műhelymunka kitekintést adott az EU egyes tagállamaiban fellelhető élelmiszer-pazarlás elleni kezdeményezésekről, a nemzeti szabályozás sajátosságairól, valamint a Fórum fő céljairól és feladatokról.

A félnapos fórumon számos közigazgatási szerv, termelő vállalat, élelmiszer-feldolgozó, civil szervezet és érdekképviselet vett részt. A jelenlévők elköteleződésüket fejezték ki a téma iránt és hajlandóságot mutattak az azonos problémakört érintő szereplőkkel való együttműködésre. Zárógondolatként elhangzott, hogy a felvetett problémakörök alapján munkacsoporti struktúràt alakítanak ki, melyben az érintettek saját érdeklődésük és lehetőségeikhez mérten hozzájárulhatnak a Fórum, illetve az adott munkacsoport tevékenységéhez.

Magyarországon az élelmiszer-pazarlásból és veszteségből eredő kár több mint 1 millió tonnára becsülhető. A lakossági élelmiszer-hulladék értéke a becslések szerint elérheti a 200 milliárd forintot.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .