fbpx

LMP: veszélyes a cikói hulladéklerakó

Az LMP szekszárdi polgármesterjelöltje szerint veszélyezteti a cikói térségi hulladéklerakó biztonságát, hogy egy technológiai hiba miatt mintegy 40 ezer köbméter csurgalékvíz gyűlt fel a tároló egyik szeméttároló kazettájában.

Hadházy Ákos az MTI-nek hétfőn azt mondta: a felgyülemlett szennyezett víz gátszakadással fenyeget a völgységi település mellett működő létesítményben. Hozzátette: a probléma előzménye, hogy mintegy másfél évvel ezelőtt nem megfelelően kezeltek egy a tárolóban keletkezett üzemzavart. Akkor a csurgalékvíz-tározó elkezdett ereszteni, de a szennyezett vizet nem szállították el, hanem egy szeméttároló-kazettába pumpálták.

A helyiek állítására hivatkozva Hadházy Ákos azt mondta: éjszakánként leengedik a felgyűlt szennyvizet. “Magam is láttam, hogy illegálisan tartályos gépkocsikkal viszik el valahová” – tette hozzá. A polgármesterjelölt – aki jelenleg szekszárdi LMP-s önkormányzati képviselő – úgy véli: a problémát a keletkezése után közvetlenül néhány millió forintból meg lehetett volna oldani, most 80-100 millió forintba kerülne a víz elszállítása.

A képviselő szerint miután a lerakót üzemeltető Rekom Nonprofit Kft. önkormányzati társulás tulajdonában van, a történtekért a társulás elnöke, Ács Rezső a felelős, aki Szekszárd Fidesz-KDNP-s alpolgármestere és a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: a cikói hulladéklerakó időzített bomba, ahol bármikor bekövetkezhet egy a kolontári iszapömléshez hasonló esemény. A kommunális hulladék tele lehet nehézfémekkel és más szennyező anyagokkal – jegyezte meg.

Szóvá tette azt is, hogy a hulladéklerakónál kormánypárti politikusok kaptak állandó juttatásokat, miközben nem volt pénz a hulladék ártalmatlanítására. A rezsicsökkentés a szolgáltatókat olyan helyzetbe hozta, hogy nem tudják betartani a technológiai előírásokat – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .