fbpx

Kész a biogázüzem: zöld áram lesz a szennyvíziszapból

Nemcsak a szennyvíziszap elhelyezésének nem kis problémáját oldja meg a MIVÍZ szennyvíztelepén, szerdán átadott biogázüzem, de a terület teljes áramellátását is biztosítja. A szennyvíziszapból keletkező biogázzal ugyanis zöld áramot termelnek.

Bár a látogató csak három karakteres építményt: a két rothasztótorony óriáshengerét és a gáztároló gömbjét veszi észre, nagyon sokat kellett építeni, hogy a szennyvíztelephez közvetlenül csatlakozó biogázüzem megkezdhesse működését. Ezt Egri Zoltán, a Biogas-Miskolc Kft. ügyvezetője mondta el a szerdai ünnepélyes üzemindító alkalmából.

biogaz_141008ml_23.jpg

– Köszönettel tartozunk a kormánynak, a városnak, a holdingnak és munkatársainknak is, hogy ez a több mint kétmilliárdos, a város és agglomerációja életében nagyon fontos beruházás létrejöhetett. Hiszen a pályázati és az önerő-finanszírozási támogatások révén végül 100 százalékban támogatott projektté vált, enélkül nem tudtuk volna megcsinálni – mondta az ügyvezető.

biogaz_141008ml_17.jpg

Márpedig a szennyvíziszap kezelésére megoldást kellett találni, és ez a biogázüzem nemcsak korszerű, környezetbarát megoldás, de a jövőbeli fejlesztésekhez is alapot nyújthat. Üszögh Lajos, a MIVÍZ ügyvezetője azt hangsúlyozta, ez a technológia egy teljesen természetes folyamatra alapoz.

– Fizikusok és kémikusok foglalkoztak már régóta a természetes biogáz – például a mocsárgáz – természetével, hasznosításának lehetőségével. Közel száz éve már tudja is hasznosítani az ember a biogázt. Az itt beüzemelt technológia megoldja a szennyvíztelep hulladék-elhelyezését és energiaellátását is, és ezzel a városi szennyvizet a jelenlegi legmodernebb eljárással kezelhetjük – emelte ki az igazgató.

A technológia lényege igen leegyszerűsítve az, hogy a szennyvíziszapból és más élelmiszerjellegű hulladékból rothasztás során biogáz, metán szabadul fel. Ezt a gáztárolóban gyűjtik össze, és a gázmotorok által elektromos áramot termelnek – amit a szennyvíztelep használ fel.

Az eljárás során a szennyvíziszapnak mintegy harmada „gázosul”, a többit utórothasztják, majd a maradékot talajjavítóként mezőgazdasági területeken hasznosítják.

– A két fermentor (rothasztótorony) egyenként 3900 köbméteres, a 3840 köbméteres tárolókapacitású gömb Magyarország legnagyobb biogáztartálya. 17 ezer kWh villamos energiát tudunk előállítani naponta, egy év alatt több mint 6 milliót, és emellett 6,4 millió kWh hőenergiát. Talán úgy érthetőbb, ha azt mondjuk, hogy 500 négyfős család éves áramellátását tudnánk ezzel fedezni – mondta Egri Zoltán.

biogaz_141008ml_24.jpg

A két fermentor már működik, bár még egyik sincs teljesen felöltve. A motorok beindításához megfelelő minőségű és mennyiségű gáz szükséges, amíg ez nem áll rendelkezésre – várhatóan október közepéig –, addig elfáklyázzák a fölösleget. Ezt a folyamatot Vécsi György, a Miskolc Holding igazgatósági elnöke indította be ünnepélyesen a szerdai üzemavatón.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .