fbpx

Olajgyűjtés Csíkszeredában. Lejárt gyógyszert most nem tudnak átvenni

Szombaton, október 11-én huszadik alkalommal szervezi meg a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesület a Nagy olaj- és hulladékgyűjtést.

A közel hatéves program azért indult el annak idején, hogy lehetőséget adjon a város lakóinak arra, hogy szakszerű körülmények között adhassák le a háztartásban felgyülemlő hulladékokat. Kezdetben csak használt étkezési olajat vettek át az egyesület önkéntesei, idővel az igényeknek megfelelően további hulladékokkal bővült a lista. Ez idő alatt több mint 8600 liter olajat, 17960 kg elektronikai hulladékot, 5300 kg papírt és nem utolsósorban 482 kg lejárt szavatosságú gyógyszert adtak le a város lakói.

A mostani gyűjtés során is a már megszokott helyszíneken lesz gyűjtés 10 és 14 óra között: az Óceán Abc-nél, a Kalász negyedi lépcső felső szakaszánál, a Szabadság tér Sapientia felőli sarkánál, valamint a Tudor negyedi József Attila Általános Iskola szomszédságában található parkolónál várjuk a városlakókat.

Fontos változás az előző alkalmakhoz képest, hogy ezúttal az egyesület önkéntesei nem tudják átvenni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az elmúlt időszakban az egyesület saját forrásaiból fedezte a gyógyszerek ártalmatlanítási költségeit, amelyeket a profitorientált cégek nem voltak hajlandóak átvállalni. Arra kérik a gyógyszereket leadni szándékozó lakókat, hogy tegyék félre a gyógyszereket, és remélhetőleg a következő gyűjtés során már lehetőségük lesz azok átvételére.

Továbbra is leadható lesz azonban a használt étolaj, az elem, CD, DVD, nyomtató toner, égő, neon, elektronikai hulladék. A papír-, műanyag-, üveg és fémhulladék esetében fontos, hogy szennyeződésmentes hulladékokat adjanak le a lakók, ezáltal biztosak lehetnek, hogy újrahasznosításra is kerül a hulladék – áll a szervezet közelményében.

Néhány hasznos információ:

Műanyag hulladék: ásványvizes, üdítős palackok (PET), fólia, zacskó, samponos, öblítős palackok, vajas, margarinos, tejföles dobozok stb.

Fémhulladék: alumíniumdobozok (üdítős, sörös), konzervdobozok

Papírhulladék: csomagolódoboz, papírzacskó, reklámújság, folyóirat stb.

Üveghulladék: ásványvizes, üdítős, befőttes üvegek

A program lebonyolításában partner az Eco Trend Europa Kft., valamint az Ave-Huron Kft.

Forrás: http://think.transindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .