fbpx

Fidesz: meghatározó a rezsicsökkentés hatása Budapesten

Meghatározó a rezsicsökkentés hatása Budapesten, egy többgenerációs kertvárosi családi ház költségei akár 270 ezer forinttal is csökkentek évente – mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

    A kormánypárti politikus – aki táblázatos formában is összehasonlította a közszolgáltatási díjak alakulását – arról beszélt: a privatizált cégek akár két-háromszorosára is emelték a lakossági díjakat, így például a Demszky-korszak idején 63,3 százalékkal nőtt a vízdíj, amit tavaly a 2002-es szinte csökkentettek vissza. A csatornadíj korábban 185 százalékkal emelkedett, a hulladékszállítás 105-tel és a kéményseprés területén is komoly áremelkedés volt – sorolta Németh Szilárd, hozzátéve: a tarifákat mindenütt jelentősen mérsékelték.
    Példaként említette, hogy egy többgenerációs családi ház rezsikiadásai évente 270 ezer forinttal csökkentek, de egy távfűtéses otthonban is 125 ezer forintot lehet spórolni.
    A fideszes politikus szerint a Demszky Gábor-féle városvezetés az önkormányzat által meghatározott tarifákat emelte az inflációnál jóval nagyobb mértékben. Ezért nem mindegy, hogy ki vezeti a fővárost és milyen összetételű lesz a következő közgyűlés – emelte ki.
    Németh Szilárd szólt arról, hogy Tarlós István főpolgármester saját hatáskörben is végzett rezsicsökkentést, a zöldhulladék-gyűjtő zsákok árát a felére csökkentette, a közlekedési tarifák tekintetében pedig változtatott a korábbi trenden: csökkentette a bérlettípusok árát, így megnőtt a forgalom, a BKV prognosztizált éves árbevétele 2 milliárd forinttal haladja meg a két évvel korábbit.
    A fővárosi közösségi közlekedésről szólva jelezte: egy nyugdíjas házaspár kiadásai évi 9600 forinttal csökkentek, egy kétgyermekes család pedig 33 ezer 600 forinttal fizet kevesebbet a bérletekért.
    Németh Szilárd az önkormányzati választás tétjének nevezte, hogy a privatizációkkal és a róla elnevezett csomaggal ismertté vált Bokros Lajos vezeti-e majd Budapestet, aki ellenzi a rezsicsökkentést és “elővette” a lakosságot terhelő ingatlanadó kérdését, vagy a rezsicsökkentést támogató, a privatizációt elutasító, a kormánnyal és a kerületekkel együttműködő Tarlós István vezeti-e a továbbiakban Budapestet.
    Azt is megjegyezte: Bokros Lajos pénzügyminisztersége alatt a fővárost is érintette a totális privatizáció – egyebek mellett az Elmű és a Főgáz révén -, s ez hozzájárult ahhoz, hogy Budapesten is “elszabadultak” az árak. Hozzátette: ugyanebben az időszakban csaknem háromszorosára, 184 százalékkal nőttek a BKV viteldíjai. Ha ő lenne a főpolgármester, a budapestiek nyugodtan be is fizethetnék neki ingatlanadóként azt, amit a rezsicsökkentés következtében megtakarítottak – hangoztatta a fideszes képviselő.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .