fbpx

Miért nem zavarja a kormányt az illegális hulladékimport? – LMP sajtóközlemény

A 2006-ban Németországból illegálisan behozott hulladék nagy része ma is Magyarországon vesztegel, ám a probléma megoldását a Fidesz csak ellenzékben tartotta sürgősnek: a kormánypárt leszavazta, hogy a parlamenti zöldbizottság foglalkozzon a kérdéssel. Az LMP ezért írásbeli kérdéssel fordult Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, hogy egyértelműen kiderüljön milyen lépéseket tervez a kormány a hulladék visszajuttatása, a terület megtisztítása és a felelősök megnevezése érdekében.

Amikor 2006-ban kipattant a kunbajai hulladékbotrány, a Fidesz vizsgálatot követelt, felelősöket keresett, feljelentéssel fenyegetőzött. 2014-ben, amikor már öt éve ők irányítják az országot, a jelek szerint már kevésbé zavarja a kormánypártot, hogy az engedély nélkül behozott szemét jelentős része ma is Kunbaján és környékén vesztegel állandó szennyezőforrásként.

Az LMP álláspontja szerint egy nyolcadik éve húzódó környezetkárosítási ügyben nincs helye további időhúzásnak. A kunbajai eset nem csak azt bizonyította be, hogy a Fidesz a környezetvédelmi problémák kezelésében rendre az időhúzást, a megúszást tekinti a legkézenfekvőbb módszernek: a történtek a hazai környezetvédelmi hatósági rendszer működésképtelenségére is rávilágítanak. A magyar zöldpárt azonnali kárfelmérést és beavatkozást sürget: az illegálisan hazánkba érkezett német hulladéknak vissza kell kerülnie a feladóhoz, vagy haladéktalanul ártalmatlanításra kell kerülnie, az érintett területet meg kell tisztítani, azokat pedig, akik éveken át asszisztáltak az ügy elaltatásához, felelősségre kell vonni.

Sallai R. Benedek
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke
Kiadó: LMP parlamenti frakciója

Forrás: OS

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .