fbpx

Paksi kormánybiztos: fel kell gyorsítani a döntéseket

A további megvalósítási szerződések előkészítése kiemelten fontos, a tulajdonosi döntések lerövidítése érdekében kerül át az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a Miniszterelnökség irányítása alá – mondta el a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos Az Estében.

Aszódi Attila a műsorban felidézte: 2014 januárjában a kormány államközi megállapodást kötött Oroszországgal, ennek értelmében két új atomerőműblokk építését készítik elő. Jelenleg három megvalósítási megállapodás készül. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátás és a kiégett üzemanyag kezelésének feladatait határozza majd meg. Ezeknek a szerződéseknek az egyeztetése folyik az orosz féllel – közölte, hozzátéve, hogy a tervek szerint a megállapodások ebben az évben aláírásra kész állapotba kerülnek.

A kormánybiztos beszélt arról is, a paksi atomerőmű fennállása során először történt meg, hogy légi úton szállították a telephelyére a működéshez szükséges friss nukleáris fűtőanyagot. Aszódi Attila szerint erre azért volt szükség, hogy a gyakorlatban is alkalmazható alternatív megoldást találjanak a vasúti szállítás mellett, ezáltal növelve a paksi atomerőmű üzemanyag-ellátásának megbízhatóságát. A légi fűtőanyag-szállítás kicsit drágább ugyan, de egyszerűbb – tette hozzá.

A kiégett fűtőelemek tárolásával kapcsolatban elmondta: a magyar-orosz kormányközi megállapodás tartalmazza azt a lehetőséget, hogy Magyarország a fűtőelemeket visszaszállíthassa Oroszországba vagy tárolásra, vagy átmeneti tárolásra és újrafeldolgozásra. Ugyanakkor azt is közölte: a Cseljabinszk megyében található majaki nukleáris hulladékot feldolgozó üzem nem lesz alkalmas arra, hogy az új, nagyobb teljesítményű atomerőmű blokkok elemeit befogadja, mert nagyobb méretűek, mint a jelenlegi üzemanyag-kazetták, és nem férnek be az orosz létesítménybe.

A radioaktív hulladék végleges elhelyezésével kapcsolatban elmondta: az orosz-magyar megállapodás értelmében a kormány arra készül, a feldolgozás során keletkező hulladékok „üvegesítve” visszakerülnek Magyarországra, ahol a bodaji térség potenciálisan alkalmas arra, hogy egy ilyen hulladéktárolót ki lehessen alakítani. Emlékeztetett rá, a mecseki uránbánya feltárása során találkoztak a geológusok egy olyan geológiai képződménnyel, amely az előzetes vizsgálatok szerint alkalmas arra, hogy egy nagy aktivitású tárolót befogadjon. Van olyan kutatási program, ami ezt a nagyon különleges agyagkövet vizsgálja meg, és ha ez sikeres lesz, akkor kb. 500 méter mélységben ki lehet majd alakítani egy olyan tárolót, amely be tudja fogadni az Oroszországban feldolgozott hulladékot.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .