fbpx

Ez vár Szerbiára a környezetvédelem terén

10,6 milliárd eurót kell költenie Szerbiának a környezetvédelemre a következő másfél évtizedben. Becslések szerint ennyibe kerül az Európai Unió által szabott feltételek teljesítése, amelyet az előcsatlakozási tárgyalások 27. fejezete tartalmaz. A tartományi parlamenti képviselők nemformális zöld csoportja tájékozódott a legfontosabb teendőkről.

2020-ig a háztartási hulladék felét, míg az építőipari hulladék 70 százalékát kell újrahasznosítani. Szerbiában egyelőre csupán ezeknek a 4 százalékát dolgozzák fel. 140 szeméttelepet fel kell számolni az országban. Számos költséges beruházást igényel a tiszta ivóvíz biztosítása, a szennyvíztisztítás, a veszélyes hulladék tárolása, az üvegházhatás megszüntetése, a zajvédelem megoldása

Patyi Lajos, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője: „Mindenképpen végig kell gondolni, hogy a civil szféra miben tud aktívan részt venni a környezetvédelemben, és újra segítségül kell hívni őket, hogy továbbfejlesszék azt a gondolkodásmódot, amire tulajdonképpen eddig is voltak törvények, de sajnos, eddig nem használtuk. Most már, hogy az EU felé megindultunk, tulajdonképpen megindultak a tárgyalások is, így kénytelenek leszünk komolyabban venni a dolgainkat, és minden helyi közösséget abba az irányba kell mozgatni, hogy minél egészségesebben éljünk.”

Az egyeztető tárgyalásokon a környezetvédelmi minisztérium mellett még 17 intézmény képviselője is jelen lesz. Az EU határidőket szabott az egyes feltételek teljesítéshez – nyilatkozta Nataša Đereg, a szabadkai CEKOR igazgatója. „Számos teendő elvégzése még csak papíron történt meg. 2030-ig környezetvédelmi célokra mintegy 10,6 milliárd dinárt kell fordítani. Nagy kihívás ez az iparnak és a gazdaságnak, de az államnak és a lakosoknak is, hogy megfeleljünk az elvárásoknak.”

Az igényelt beruházásokat, a költségvetés mellet az IPA és az uniós előcsatlakozási támogatás eszközeiből pénzeli majd a szerb állam.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://pannonrtv.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .