fbpx

Minden hulladékot a legjobb helyre

Minden remény megvan arra, hogy a városrészi vagy egyéb városi rendezvényeken a honvédségi páncélosok, tűzoltóautók mellett hamarosan szépséges kukás autókat is megmászhatnak majd a lelkes vásárhelyi gyerekek.

 Minden hulladékot a legjobb helyre

Azzal ugyanis, hogy – mint arról már a Vásárhelyi Hírekben írtunk – idén júliustól a települések lakossági hulladékkezeléséért az önkormányzatok felelnek, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata EU-s pályázatot nyújtott be, és 935 millió Ft-t nyert. Ehhez az Önkormányzat még 49 milliót kell hozzá tenni és vásárolnak 11 darab modern tömörítős és billenőplatós gépjárművet.

A beszerzéseknek ezzel nincs még vége, mert mivel el kell kezdeni az intenzív szelektív hulladékgyűjtést, az Önkormányzat 24 ezer darab 240 literes edényzetet vásárol, melyet a lakosság részére szelektív hulladékgyűjtés céljából ingyenesen bocsát rendelkezésre. Ezeket a kukákat chippel látják el. A kommunális hulladék gyűjtésére használható kuka mellé, minden magánház két újabb, 240 literes hulladéktároló edényt kap. Az egyikbe a szelektív hulladékot – a műanyagot, papírt, fémet és üveget-, a másikba a zöldhulladékot – a levágott gallyakat, füvet – lehet gyűjteni. Ezeket az edényeket a szolgáltató ingyenesen üríti. A hulladék utókezelése és a lerakott hulladék mennyiségi csökkentése érdekében a regionális hulladéklerakóra nagy teljesítményű mobil hulladékaprító gépet és mobil hulladékosztályozó gépet is beszereznek.

A nagyívű tervek között még az is szerepel, hogy a kukásautókra globális helymeghatározót és leolvasó rendszert telepítenek, és egy központi adatrögzítő és video rendszerrel magas színvonalú lesz a vásárhelyi hulladékgazdálkodás.

Az sem mellékes, hogy a fejlesztések mellett az elkülönített hulladékgyűjtést tanulja és szeresse meg Vásárhely, ahogy ezt mostanában mondani szokták: fontos a környezettudatos gondolkodás, a környezettudatos magatartás. Ebben felnőttnél már az óvodások és a diákok – az elmúlt évek környezetünk megóvását célzó programjainak hála – jóval előrébb vannak.

Ők már tudják, mi vár ránk és a Földre, ha elönt minket a sok szemét.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.vasarhelyihirek.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .