fbpx

Megtelt a szombathelyi szemétlerakó, törmeléket már nem vihetnek oda

Egy olvasónk jelentkezett nálunk öt zsák szeméttel, vagyis annak lerakásához kapcsolódó történettel. Kiderült: nem olyan egyszerű megszabadulni 2014 októberében az építési hulladékoktól Szombathelyen, még akkor sem, ha részben szelektíven van gyűjtve – írja a nyugat.hu.

Gy. úr felújításba fogott, falakat nem bontott, csempét nem tört, így viszonylag kevés, két műanyagvödörnyi építési törmeléke keletkezett. Ezt megfejelte a különféle anyagok és elemek csomagolóanyagával, ebből jött össze az alábbi tétel:három zsák fólia (műanyag)két zsák karton (papír)egy másfél négyzetméteres egybefüggő lambéria-lemez (fa)egy régi, elrepedt rossz kuka (műanyag)két vödör sitt (kevert építési törmelék)

Ezeket bepakolva az autóba elindult a szombathelyi szemétlerakóba (Erdei Iskola útra), pár éve már járt ott, adott le hasonló jellegű szemetet. Most nem tudott, az indok: betelt a kvóta. Irónikusan megkérdezte, hogy akkor most mi legyen, mert a kocsiban mégsem akar ennyi zsákkal utazgatni a jövőben, a háznál pedig nem fér el, vigye az erdő szélére? Persze rögtön figyelmeztették, hogy eszébe se jusson ilyesmi, és átirányították a Körmendi úti hulladékudvarba, hogy próbálkozzon ott.

Ott sem járt sikerrel, betelt a kvóta. Elmondása szerint csak a fóliát rakhatta volna le, de azt is csak úgy, hogy a többi szemét nincs az autóban. Itt már kicsit dühös volt, mert ezt nem is értette, de ajánlottak neki egy vépi hulladékfeldolgozó céget, ahol még aznap délután minden további nélkül 2500 forint ellenében átvették tőle a zsákokat és jelezték, hogy legközelebb is nyugodtan vigye oda a szemetet.

Szombathelyiként olvasónkat leginkább az mérgesítette, hogy jogosult lenne az évenkénti ingyenes szeméterakásra, mégsem sikerült a szelektív hulladéktól és a két vödörnyi törmeléktől megszabadulnia, még úgy sem, hogy fizetni is hajlandó lett volna. Felkeresett minket, mi pedig az illetékeseket.

Jusics Bálintot értük utol a SZOVÁ-nál, aki megerősítette, hogy tényleg betelt a kvóta, ami a szemétlerakó a működési engedélyében meg van határozva, de mielőtt utcákon heverő szemeteszsákokat vizionálnának: csak az építési hulladék, abból is a kevert törmelék maximalizálódott a telepen, októberben.

A szorgos szombathelyiek 10.000 tonna építési törmeléket hordtak be a hulladéklerakóba

És ezzel be is telt a kvóta, most már csak szétválogatva lehet leadni téglát, kerámiát, betont, cserepet, stb. Jusics Bálinttól azt is megtudtuk, hogy a Körmendi úti hulladékudvarból is a nagy telepre kerül az építési törmelék, így annak nincs külön kvótája. Azt is megtudtuk, hogy azért maradt még egy kis tartalék a konténeres beszállításokra, de az már csak válogatott lehet.

A szelektív hulladékot (kartont és fóliát) be kellett volna engedni a telepre, azt mindig kötelesek átvenni, Jusics félreértést sejt a háttérben, ugyanis érvényes szombathelyi lakcímmel (ami automatikusan maga után von egy meglévő szemétszállítási szerződést) semmi akadálya az átvételnek. Ilyen elvileg nem fordulhat elő, nem értette mi lehetett a gond.

És akkor most mit csináljunk az építési törmelékkel?

Ha lehet akkor szétválogatva kell összegyűjteni, nem vakolattal, kábelekkel, csempével, Kőmives Kelemennével és mindennel ami kijön a falból összekeverten. Ha úgy nem megy, akkor más feldolgozó-cégeknél kell próbálkozni az elhelyezéssel (például Vépen), de ott biztosan fizetni kell érte.

Jelen állás szerint meg kell várni a jövő év elejét, amikor újraindul a kvóta, de persze ez nem mindenkinek megoldás, hiszen nem egyszerű tárolni több zsák hulladékot például egy frissen felújított lakásban, vagy annak környezetében. Hogy miért nem nagyobb a kvóta? Az a telep működési engedélyének, kapacitásának és egyéb szabályozásának bürokratikus útvesztőjében keresendő.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.nyugat.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .