fbpx

SZELEKTIVITY: IZGALMAS KÖRNYEZETVÉDELMI KVÍZT INDÍT AZ IKSZ

Játékos kvízzel tesztelhetik tudásukat kicsik és nagyok

Iskolai oktatóprogramjához kapcsolódóan, a környezetvédelemre fogékony fiatal korosztály számára kifejlesztett, a szelektív hulladékgyűjtési ismereteket bővítő játékot indít az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Az IKSZ közösségi média oldalán futó, Szelektivity elnevezésű, november végéig tartó játékban 3 szintet kell teljesíteniük a játékosoknak, amire összesen 9 perc áll rendelkezésükre. Az IKSZ azért hozta létre játékos kvízét, hogy az idei tanévben indított iskolai oktatóprogramján résztvevő gyerekek az iskolán kívül is tesztelhessék és bővíthessék szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat. Az IKSZ programjára már 30 iskola jelezte részvételi szándékát, így közel 6000 iskolás tanulhatja meg, hogy hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, köztük az italos kartont.  

3 szint, 9 perc, 15 kérdés

Nem árt felkészülten nekivágni az IKSZ újonnan indított, szelektív hulladékgyűjtési kvízének. A http://bit.do/szelektivity címen elérhető kvízben összesen 3 szintet kell teljesíteni. A játékosoknak minden szinten 5 kérdésre kell helyes választ adniuk, amire szintenként 3-3 perc áll rendelkezésükre. Akkor sincsen baj, ha egy-egy kérdésre rossz választ jelöl be a játékos, ilyenkor elveszít egy életet a rendelkezésre álló ötből.

„Tudatában vagyunk, hogy a fiatalabb korosztály az interneten elérhető játékos tartalmakra fogékony leginkább” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Ezért indítottuk el közösségi média oldalunkon „szelektív kvízünket”, ami lehetővé teszi, hogy kicsik és nagyok játékos formában bővítsék ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtésről” – tette hozzá az igazgató nő.

Szemét, hulladékpiramis, italos karton  

A gyerekek erőfeszítésekért cserébe értékes ajándékokat nyerhetnek a kvíz kitöltésével. Az IKSZ garantált nyereménnyel, hűtőmágnessel jutalmazza a második szintet teljesítő játékosokat. Akik pedig a harmadik, egyben legnehezebb kérdéssort is sikerrel teljesítik, értékes nyereményeket nyerhetnek. Ehhez azonban nem árt azzal is tisztában lenni, hogy mi a hulladékpiramis, milyen rétegekből áll az italos kartondoboz vagy, hogy hány alkalommal hasznosítható újra a tejes és gyümölcsleves dobozokban lévő papír, ezek megválaszolását segíti az Egyesülés honlapja is (www.italoskarton.hu).

Iskolai tanórákon alapozhatnak a gyerekek

Az IKSZ szeptemberben indította el iskolai környezetvédelmi oktatóprogramját, amelynek keretében ingyenes iskolai tanórákat tart a programban résztvevő iskolákban. Az oktatási intézményeknek a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek oktatását jogszabály is előírja. A környezetvédlemi óra segítségével a gyerekek játékosan tanulhatják meg, hogy mi is a szelektív hulladékgyűjtés és miért is fontos, valamint, hogy  hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot.

A programra eddig 30 iskola jelentkezett, így közel 6000 gyerek ismerkedhet meg közelebbről a környezetvédelem ezen egyszerű formájával. Az IKSZ továbbra is várja az iskolák jelentkezését Budapest V., XI., XVI. kerületeiből, valamint Paksról és környékéről.

További Információ: http://bit.do/szelektivity

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .